Faktaboks

Raqqa

al-Raqqa, ar-Raqqa, Raqqa

Raqqa

Fra gamlebyen i Raqqa.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Raqqa er en by i det nordlige Syria, på den nordøstlige bredden av elven Eufrat. Forut for borgerkrigen i Syria som begynte i 2011 var den landets sjette største by. Befolkningstallet er vanskelig å anslå grunnet store strømninger av mennesker til og fra byen under krigen. FN har rapportert at i overkant av 166 000 mennesker hadde returnert til byen mellom oktober 2017 og desember 2018.

Raqqa er administrativt hovedsete i guvernementet med samme navn, og er kjent som hovedsete for Den islamske stat (IS) fra januar 2014 til oktober 2017.

Eldre historie

Raqqa er en historisk by med røtter tilbake til hellenistisk tid, og ligger der byen kjent som Niceforium lå tidligere. Byen forfalt under romersk styre, da kjent som Callinicus, til den ble gjenoppbygd under bysantinsk styre på 400-tallet, og kjent som Leontopolis, oppkalt etter keiser Leo 1. I 542 ble byen ødelagt av perserne, som tvangsflyttet innbyggerne til Persia. Deretter ble byen gjenoppbygd på ny, av keiser Justinian 1. Etter at Syria ble underlagt islamsk styre falt byen for muslimske styrker i 639 eller 640, og ble kjent som al-Raqqah. Et kristent samfunn så vel som jødisk levde videre i byen som mellom 796 og 809 var hovedstad i abbasidenes kalifat. I middelalderen hadde Raqqa stor strategisk verdi for handelen mellom Syria og Irak, og for forbindelser internt i Syria.

Krigen i Syria

Den strategiske betydningen ble igjen stor under krigen i Syria, som brøt ut i 2011. Raqqa ble i mars 2013 inntatt av jihadister fra Jabhat al-Nusra, som er tilsluttet al-Qaida. Deretter drev IS Jabhat al-Nusra og Free Syrian Army (FSA) ut av byen, og tok kontroll over den i det såkalte slaget om Raqqa i januar 2014.

IS gjorde Raqqa til sitt administrative hovedsete i Syria, og for sitt selverklærte kalifat. Organisasjonen innførte et islamistisk styre, med streng religiøs kontroll. Det er antatt at den kristne minoriteten, som før krigen utgjorde rundt ti prosent av befolkningen, flyktet. Også mange alawitter flyktet, og atter andre ble drept.

Den flernasjonale militære koalisjonen mot IS rettet mange av sine angrep i Operation Inherent Resolve mot Raqqa, og det samme gjorde russiske styrker som har engasjert seg i krigen. Etter at irakiske regjeringsstyrker og kurdiske Peshmerga-styrker med utenlandsk støtte startet frigjøringen av Mosul i oktober 2016, gikk styrker fra den kurdisk-dominerte Syrian Democratic Forces (SDF) måneden etter til angrep på Raqqa, støttet av luftangrep fra USA. De omringet deretter Raqqa og iverksatte en offensiv for å ta den tilbake i juni 2017. 17. oktober 2017 erklærte SDF at IS var drevet ut av byen. Fra rundt oktober 2019 har flere igjen forlatt byen etter at mulighetene for en avtale mellom SDF og syriske regjeringsstyrker ble kjent.

Som følge av krigen er svært mye av infrastrukturen ødelagt, og i 2018 begynte en gjenoppbygningsprosess av kritisk infrastruktur, og sivilsamfunn, som blant annet driver prosjekter mot radikalisering av unge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg