Faktaboks

Ranpo Edogawa

江戸川乱歩, Tarō Hirai

Født
21. oktober 1894, Mie, Japan
Død
28. juli 1965, Tokyo, Japan
Ranpo Edogawa
Ranpo Edogawa
Av /Mainichi 𝒲.

Ranpo Edogawa var en japansk forfatter, kjent for sine kriminalfortellinger og grøssere. Regnes som en av grunnleggerne av Ero guro nansensu-sjangeren i Japan, som fikk navnet etter de engelske ordene "erotic", "grotesque" og "nonsense".

Bakgrunn

Edogawa ble født under navnet Hirai Tarō i Nabari i Mie prefektur. Han studerte ved Waseda universitet i Tokyo. Etter studiene hadde en rekke forskjellige yrker før han i 1923 debuterte som kriminalforfatter med novellen "Nisen dōka" (En to-yens koppermynt). Han var en svært produktiv og populær forfatter.

Forfatterskap

Edogawa selv ønsket mest å skrive klassiske kriminalfortellinger og skapte den eksentriske mesterdetektiven Kogorō Akechi, som opptrer i en rekke av forfatterens romaner og noveller. På grunn av stor etterspørsel etter fortellinger om det abnorme og groteske blant japanske lesere, begynte Edogawa imidlertid også å skrive grøssere og etablerte seg som mester på selsomme fortellinger i skjæringspunktet mellom det erotiske og groteske. I novellen "Menneskestolen" lar han en stolmaker skjule seg inne i en av lenestolene han bygger for å kunne begå sine lyssky aktiviteter. Edogawas grøssere gjorde ham til en foregangsperson for den såkalte Ero guro nansensu-sjangeren, som fikk navnet etter de engelske ordene "erotic", "grotesque" og "nonsense".

Edogawa har nytt vedvarende popularitet, og verkene hans har gitt opphav til flere titalls filmatiseringer og tegneserieversjoner. En litteraturpris for kriminallitteratur ble opprettet i hans navn i 1954.

Ranpo Edogawas utgivelser

Oversatt til norsk

  • "Menneskestolen" (Ningen isu), 1925. Oversatt av Magne Tørring i Knakketiknakk: Korte fortellinger fra Japan 1895–2012 i 2018.

Andre utvalgte utgivelser

  • D-zaka no satsujin jiken (Mordet på D-gaten), 1925.
  • Kotō no oni (Djevelen på den øde øya), 1929–30.
  • Kaijin nijū mensō (Den mystiske mannen med tyve ansikter), 1936.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg