Ranger

En modell av romsonden Ranger 7.
Av .

Artikkelstart

Ranger, tre serier med i alt ni amerikanske romsonder som hadde som mål å ta det første nærbildet av overflaten til Månen, som en første fase av Apollo-programmet. Romsondene var designet for å fly rett ned mot overflaten og ta bilder fram til de krasjlandet.

Faktaboks

Uttale
rˈeindʒə

Ranger 1 (skutt opp 23. august 1961), 2 og 3 skulle blant annet utvikle teknikken med parkeringsbane, men var mislykkede. Likeledes gjaldt Ranger 4, Ranger 5 og Ranger 6, som skulle frakoble instrumentkapsler for halvmyk månelanding.

Vellykkede var imidlertid Ranger 7, 8 og 9, som fotograferte måneoverflaten. Overføringen av bilder varte fra ca. 20 minutter før sondene nådde Månen, og fram til kollisjonsøyeblikket.

Ranger 7 (opp 28. juli 1964) returnerte de første detaljbilder fra overflaten. Med Ranger 9 (opp 21. mars 1965) var serien avsluttet.

I alt ble det overført 17 267 bilder. Den minste detalj man kunne skjelne, hadde en utstrekning på bare 25 cm, noe som var et enormt fremskritt i forhold til hva som tidligere var oppnådd med teleskoper fra Jorden.

Neste sondeserie for utforskning av Månen var Surveyor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg