Raneshøj

Raneshøj er et av de høyeste punktene på Østsjælland, 42 meter over havet.
Raneshøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Raneshøj er en en gravhaug ved St. Tårnby på Østsjælland i Danmark, er toppen av Ranesbanke og måler 42 meter over havet.

Begge skal bære navn etter den lokale storbonden Rane Jonsen. Slekten hans var blant de største jordeierne på Stevns i middelalderen. Den daværende kongen, Erik 5. Glipping, lå i strid med både adel og kirke. På en jakttur på Jylland ble Erik myrdet under omstendigheter som aldri ble helt oppklart, men det ble spekulert i om drapet var politisk motivert. Historien forteller at han ble drept med 56 sår, hvilket resulterte i teorien om en sammensvergelse. Rane Jonsen var ledsager for kongen og ble anklaget for å være medskyldig i mordet. Sammen med blant andre Jakob Nilsen og marsk Stig Andersen Hvide rømte de og søkte tilflukt i Norge hos kong Eirik 2. Magnusson. Etterpå slo de seg ned på øya Hjelm i Kattegat hvor de drev falskmyntneri og brukte øya som base for plyndringstokter mot danske kjøpsteder. I 1294 ble han pågrepet i Roskilde og henrettet. Sagnet forteller at han forut for henrettelsen ble slept opp på Raneshøj slik at han for siste gang i livet skulle få se ut over eiendommene sine og pines ved tanken på alt han måtte forlate. Han ble halshugget, og sagnet forteller at han ligger hodeløs begravet i Raneshøj. Sagnet forteller også at hans hodeløse gjenferd ved nattestid tok en av hestene på den nærliggende Kratgården og red ut for å finne hodet sitt, og at gårdsfolket om morgenen fant en svett og utslitt hest i stallen. Sagnet forteller også at siden traktoren avløste hesten på slutten av 1940-årene, har ingen sett Rane Jonsen.

Gravhaugen har aldri vært undersøkt, men trolig er den fra eldre bronsealder og bygget mellom 1500 og 1100 fvt. Formodentlig er også Raneshøj gjenbrukt som gravsted, som var vanlig i oldtiden. Slik har gravhaugen vokst seg større med årene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg