Randolph Churchill - politiker

Faktaboks

Randolph Churchill
Lord Randolph Henry Spencer Churchill
uttale:
tʃˈə:tʃil
født:
1849
død:
1895

Randolph Churchill var en britisk politiker som fra 1874 til sin død var medlem av Parlamentet (konservativ). Han var sønn av hertugen av Marlborough og far til Winston Churchill. Sønnen skrev en biografi om ham, Lord Randolph Churchill (1906, 2 bind).

Randolph Churchill dannet i 1880 (blant annet med Arthur Balfour) The Fourth Party, som bekjempet William Gladstone og hans liberale politikk.

Churchill ville omorganisere det gamle torypartiet i demokratisk retning. I Salisburys første toryministerium ble han minister for India (1885–1886), og angrep heftig Gladstone under valgene i 1886. Gladstone led et knusende nederlag, og i Salisburys andre konservative kabinett (1886–1892) ble Churchill finansminister (juli 1886), samtidig med at han var de konservatives leder i Underhuset.

Allerede i desember samme år gikk han av, fordi han ikke ville gå med på det store militærbudsjettet hans kolleger ønsket. Churchill kom etter hvert mer og mer på linje med Gladstone i sosiale og økonomiske spørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg