Ramstadslottet

Artikkelstart

Ramstadslottet er en ås nordøst i Østmarka i Rælingen kommune i Viken fylke, som ligger i Ramstadslottet naturreservat.

Åsen, på 394 meter over havet, er blant de beste utsiktpunktene i Oslo-området og det tredje høyeste punktet i Østmarka. Det sies å ha ligget en bygdeborg på Ramstadslottet i folkevandringstiden, 400–600 evt. Betegnelsen slott ble gjerne brukt om slike borger, men også om staselige topper med utsikt.

Ramstadslottet naturreservat

Ramstadslottet naturreservat i Rælingen og Lørenskog kommuner ble opprettet ved kongelig resolusjon 7. desember 2001 og dekker et areal på 2100 dekar. Formålet med fredningen er å bevare en representativ barskog i østlandsområdet med stor variasjon i topografi og skogvegetasjon, med alt naturlig plante- og dyreliv.

Innenfor reservatet ligger også Barlindåsen, Østmarkas høyeste topp, men utsikten herfra er svært begrenset på grunn av skogen. Terrenget i reservatet er kupert og strekker seg fra 220 til 398 meter over havet. Området består av lier og daler med granskog, samt høyereliggende områder med furuskog. Noen av trærne er svært store; ved Ramstadslottet er det funnet furutrær som er omlag 300 år gamle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg