Ramones

Ramones i 1982.
AP.

Artikkelstart

Amerikansk punkeband dannet i New York City i 1974. Bandet besto snart av vokalisten Joey Ramone (f. Jeffrey Hyman, 1951–2001), gitaristen Johnny Ramone (f. John Cummings, 1948–2004), bassisten Dee Dee Ramone (f. Douglas Glenn Colvin, 1952–2002), og trommeslageren Tommy Ramone (f. Tamás Erdélyi, 1949-2014).

Faktaboks

Uttale
rəmˈounz

The Ramones spilte fengende, korte, pop-pregede rockelåter som gikk i høyt tempo og var inspirert av The Stooges, 1950-tallets kitsch-kultur, gamle skrekkfilmer og 1960-tallets garasjerock og «bubblegum-pop». Alle fire vokste opp i bydelen Forest Hills i Queens.

Debut 

Ramones debuterte i mai 1976 med tidenes første punke-album, Ramones. Singlene fra albumet, Blitzkrieg Bop og I Wanna Be Your Boyfriend, var fengende, men solgte likevel ikke godt. De fikk i 1977 en liten britisk hit med singlen Sheena Is A Punk Rocker og ga ut de sterke albumene Leave Home og Rocket To Russia. Tommy Ramone sluttet i 1978, men fortsatte som bandets produsent.

Utskiftninger og dødsfall

Marky Ramone (f. Marc Bell) spilte trommer på Road To Ruin (1978) og End Of The Century (1980), som ble produsert av Phil Spector og ga dem en stor britisk hit med Baby I Love You. Deretter sank platesalget kraftig. Marky ble i 1983 erstattet av Richie Ramone (f. Richard Reinhardt), men kom tilbake i 1987. Dee Dee sluttet i 1989, og C. J. Ramone (f. Christopher Joseph Ward) spilte bass fram til Ramones' siste konsert den 6. august 1996, som var nummer 2263 i rekken. Joey, Tommy og Johnny Ramone døde av kreft, Dee Dee av en overdose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Frank Solemdal

Johnny Ramone døde i september 2004, ikke 2001.Ramones ble dannet som en trio med Joey på trommer, Johnny på gitar og DeeDee på bass og vokal. Tommy skulle være manageren deres.Det viste seg at DeeDee hadde problemer med å spille bass og synge samtidig og at Joey sang bedre enn DeeDee.Derfor ble Joey flyttet fram som vokalist og de satte i gang jakten på ny trommis.Ingen av de interesserte klarte å spille på en slik måte bandet var interessert i, Tommy prøvde å vise dem hva de var ute etter men endte opp med å innta trommekrakken i mangel på et bedre alternativ.Tommy, ikke Marky, spiller trommer på It's Alive.

svarte Frank Solemdal

"Tommy, ikke Marky, spiller trommer på It's Alive.".... skal det stå i siste linje.

svarte Jon Vidar Bergan

Tusen takk for dine rettelser. Er flau av å ha skrevet feil dødsår for Johnny. Jeg ante ikke at Tommy spiller på It's Alive. Jeg har fjernet ordet "av" i første linje og heller skrevet "besto etter hvert av". Jeg vil ikke gå så mye i detalj i SNL, som er for folk flest og ikke eksperter. Men jeg tok med denne opplysningen i mitt Store Rock- og Popleksikon.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg