Rama Yade

Faktaboks

Rama Yade
Mame Ramatoulaye Yade
Født
13. desember 1976, Dakar, Senegal

Rama Yade.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Rama Yade er en fransk politiker, tidligere medlem av partiet Union pour un Mouvement Populaire (UMP). Fra 2009 var hun statssekretær for sport i François Fillons regjering.

Yade ble født i Senegal som datter av høyt utdannede og politisk aktive foreldre; faren var en nær medarbeider av Senegals tidligere president Léopold Sédar Senghor. Etter foreldrenes skilsmisse flyttet hun med moren til Paris-forstaden Colombes. Hun er utdannet ved det prestisjetunge Institut d'études politiques i Paris.

Hun ble med i Nicolas Sarkozys parti UMP i 2005, og ble i 2007 utnevnt til statssekretær for innvandring og menneskeretter, en posisjon hun hadde til juni 2009. Yade var deretter statssekretær med ansvar for sport fram til november 2010. Som afrikaner og muslim, men med utdanning ved en katolsk skole i Frankrike, ble Rama Yade regnet som en viktig representant for det flerkulturelle Frankrike i partiet og i regjeringen.

Etter at hun gikk ut av regjeringen, sluttet hun seg i desember 2010 til Parti radical, før hun i april 2011 varslet at hun brøt med UMP. Hun ble i oktober 2011 utnevnt til første nestleder av Parti radical. Fra desember 2010 til juli 2011 var hun fransk ambassadør til UNESC0.

Høsten 2012 sluttet Yade seg til den høyre- og sentrumsorienterte grupperingen L'union des démocrates et indépendants (UDI) skipet av blant andre Jean-Louis Borloo.

Etter Borloos avgang i juni 2014 stilte hun som kandidat til lederskapet i Parti Radical, men måtte gi tapt for Laurent Hénart, et resultat hun gikk rettens vei for å få opphevet på grunn av uregelmessigheter.

Etter interne stridigheter ble Rama Yade høsten 2015 ekskludert fra Parti Radical.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg