Rama Yade.

Marie-Lan Nguyen . fri

Rama Yade, fransk politiker, tidligere medlem av partiet Union pour un Mouvement Populaire (UMP). Fra 2009 var hun statssekretær for sport i François Fillons regjering.

Yade ble født i Senegal som datter av høyt utdannede og politisk aktive foreldre; faren var en nær medarbeider av Senegals tidligere president Léopold Sédar Senghor. Etter foreldrenes skilsmisse flyttet hun med moren til Paris-forstaden Colombes. Hun er utdannet ved det prestisjetunge Institut d'études politiques i Paris.

Hun ble med i Nicolas Sarkozys parti UMP i 2005, og ble i 2007 utnevnt til statssekretær for innvandring og menneskeretter, en posisjon hun hadde til juni 2009. Yade var deretter statssekretær med ansvar for sport fram til november 2010. Som afrikaner og muslim, men med utdanning ved en katolsk skole i Frankrike, ble Rama Yade regnet som en viktig representant for det flerkulturelle Frankrike i partiet og i regjeringen.

Etter at hun gikk ut av regjeringen, sluttet hun seg i desember 2010 til Parti radical, før hun i april 2011 varslet at hun brøt med UMP. Hun ble i oktober 2011 utnevnt til første nestleder av Parti radical. Fra desember 2010 til juli 2011 var hun fransk ambassadør til UNESC0.

Høsten 2012 sluttet Yade seg til den høyre- og sentrumsorienterte grupperingen L'union des démocrates et indépendants (UDI) skipet av blant andre Jean-Louis Borloo.

Etter Borloos avgang i juni 2014 stilte hun som kandidat til lederskapet i Parti Radical, men måtte gi tapt for Laurent Hénart, et resultat hun gikk rettens vei for å få opphevet på grunn av uregelmessigheter. 

Etter interne stridigheter ble Rama Yade høsten 2015 ekskludert fra Parti Radical.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.