Rainer Weiss er en opprinnelig tysk eksperimentalfysiker og ekspert på laserfysikk. Han var en av initiativtagerne og lederne under konstruksjonen av gravitasjonsbølgedetektoren LIGO. I 2017 ble han tildelt Nobelprisen i fysikk sammen med Kip Thorne og Barry Barish.

Weiss fikk sin doktorgrad ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1962, ble deretter assistant professor ved Tufts University og så forsker ved Princeton University. Han returnerte deretter til MIT, der han var resten av sitt yrkesliv.

Han har bidratt til utvikling av eksperimenter innenfor mange områder av fysikken, inkludert atomfysikk, laserfysikk og astronomi. Han har blant annet utviklet utstyr for å måle temperaturvariasjoner i den kosmiske mikrobølge-bakgrunnsstrålingen.

I 1972 skrev han en artikkel som var med på å legge grunnlaget for LIGO. Her ga han en detaljert beskrivelse av hvordan man kunne bruke et interferometer til å registrere gravitasjonsbølger. Han har fortsatt å bidra til konstruksjonen av detektoren helt frem til dens første registrering av en gravitasjonsbølge i 2015.

Rainer Weiss har fått Einsteinprisen, The Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics og Gruberprisen i kosmologi. Han delte Kavliprisen i astrofysikk for 2016 og Nobelprisen i fysikk i 2017.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.