Ragnvald Blix

Faktaboks

Født
12. september 1882
Død
2. mai 1958
Fødested
Kristiania
Dødssted
København
Karikaturtegningen «Alt for Norge» ble laget av Ragnvald Blix 1919 og forestiller kong Haakon VII og lille kronprins Olav som prøver å lære seg å gå på ski. Teknikk: Penn, fargestift, akvarell, gouache og blyant på papir. Eies av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Tegning av Ragnvald Blix av /Nasjonalmuseet. Gjengitt med tillatelse

Ragnvald Blix, norsk avis- og karikaturtegner, særlig kjent for sine anti-nazistiske satiriske avistegninger under andre verdenskrig. Han ble internasjonalt kjent i Paris i 1905 da han stilte ut karikaturtegninger basert på kjente mesterverk fra kunstsamlingen i Louvre. Tegningene ble i 2008 utgitt av et svensk forlag under tittelen Genom gallerierna, og i fransk utgave: Le voile tombe.

Satirisk og politisk tegnekunstner

Ragnvald Blix. Tegning fra 1944. Tekst: «I audiens hos Hitler. – Jeg er Quisling! – Og navnet?»

Ragnvald Blix av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Blix var sterkt involvert i flere av datidens populære satiriske tidsskrifter, først som redaktør av vittighetsbladet Tyrihans i 1901, og deretter som tegner for det tyske satiriske tidsskriftet Simplicissimus i München i 1907–1918.

Hjemme i Norge grunnla og redigerte han det nordiske vittighetsbladet Exlex i 1919–1920. Da Exlex måtte legge ned driften på grunn av økonomiske problemer, begynte han som politisk tegner for flere nordiske aviser, som Berlingske Tidende i Danmark,Dagbladet og svenske Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT).

Under andre verdenskrig flyktet Blix til Sverige, og her fortsatte han å levere kommentartegninger til GHT, med skarp anti-nazistisk tendens og under pseudonymet Stig Höök. Tegningene, med tilhørende satiriske tekster, ble senere utgitt samlet under titlene Stig Höök 1942–44 (1944) og De fem årene (1945).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg