Ragnvald Blix

Faktaboks

Ragnvald Blix
Født
12. september 1882, Kristiania (nå Oslo)
Død
2. mai 1958, København
Karikaturtegningen Alt for Norge ble laget av Ragnvald Blix i 1919 og forestiller kong Haakon VII og lille kronprins Olav som prøver å lære seg å gå på ski. Teknikk: penn, fargestift, akvarell, gouache og blyant på papir. Eies av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Av /Nasjonalmuseet.

Artikkelstart

Ragnvald Blix var en norsk avis- og karikaturtegner, særlig kjent for sine anti-nazistiske satiriske avistegninger under andre verdenskrig. Han ble internasjonalt kjent i Paris i 1905 da han stilte ut karikaturtegninger basert på kjente mesterverk fra kunstsamlingen i Louvre. Tegningene ble i 2008 utgitt av et svensk forlag under tittelen Genom gallerierna, og i fransk utgave: Le voile tombe.

Satirisk og politisk tegnekunstner

Ragnvald Blix. Tegning fra 1944. Tekst: «I audiens hos Hitler. – Jeg er Quisling! – Og navnet?»

Av /NTB Scanpix ※.

Blix var sterkt involvert i flere av datidens populære satiriske tidsskrifter, først som redaktør av vittighetsbladet Tyrihans i 1901 og deretter som tegner for det tyske satiriske tidsskriftet Simplicissimus i München i 1907–1918.

Hjemme i Norge grunnla og redigerte han det nordiske vittighetsbladet Exlex i 1919–1920. Da Exlex måtte legge ned driften på grunn av økonomiske problemer, begynte han som politisk tegner for flere nordiske aviser, som Berlingske Tidende i Danmark,Dagbladet og svenske Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT).

Under andre verdenskrig flyktet Blix til Sverige, og her fortsatte han å levere kommentartegninger til GHT med skarp anti-nazistisk tendens og under pseudonymet Stig Höök. Tegningene, med tilhørende satiriske tekster, ble senere utgitt samlet under titlene Stig Höök 1942–44 (1944) og De fem årene (1945).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg