Ragnhilds drøm-drakt

Ragnhilds drøm-drakt
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Ragnhilds drøm-drakt er en fri komposisjon uten rot i folkedraktskikken. Den er skapt av Dagny Lund fra Rogaland. Hun står også bak to andre bunader – Karmøybunaden, som er et samarbeid med Lyder Nes, og Norrønadrakta Åsta.

Draktdeler

Liv

Livet er et skjøteliv som sitter tett i bolen og er skrådd ut fra livlinja og utover hoftene. Det lages i svart ullstoff. Livet har tett halsringing og er skåret slik at brosja som brukes i bringa på skjorta syns godt nedenfor halsringinga. Livet er kantet med et mønstret band, og lukkes med sølvmaljer og kjede foran.

Stakk

Stakken lages i samme ullstoff som livet.

Belte og bringeduk

Det brukes svart lærbelte med støler og spenne i sølv. I beltet henger også løslomma. Bringeduken lages i et tofarget damaskstoff som går igjen i lua, og kan også gjøre det i løslomma.

Skjorte

Bunaden har skjorte i hvitt lin, med broderi på halskrage og håndlinninger.

Forkle

Forkleet er i samme stoff som liv og stakk, kantet med grønt ullstoff. Nederst og oppover sidene har forkleet et broderimotiv. Det skal symbolisere dronning Ragnhilds drøm. Motivet består av torner som vokser utover i ranker med hvite greiner. Nederst på forkleet, på midten, er det et blomstermotiv med stiliserte roser, blåklokker og liljer.

Lomme

Løslomma henger i lærbeltet, og lages enten i samme stoff som bringeduken og lua, eller i samme stoff som stakk og liv. Om det er stakkestoffet som brukes, er lomma brodert med et motiv som på forkleet.

Hodeplagg

Det hører lue til bunaden. Den har en fasong som ligner ei tobladslue, men er fasongsydd i ett stykke. Den lages i samme stoff som bringeduken, er kantet med det samme gylne stoffet som livet, og har ei rødbrun sløyfe i fløyel i nakken.

Sjal

Sjalet er i samme ullstoff som stakk og liv, kantet med samme band som forkleet samt det gylne bandet som på livet. Det har svarte, påsydde frynser, og det festes med to sølvspenner til livet foran. På snippen bak har det samme broderimotiv som forkleet.

Metall

Dagny Lund har sjøl utformet sølv til bunaden. Sølvet består av ei halsnål med korsmotiv og sol, og ei brystnål som også har historiske symboler som dekor. De sju åreformede hengene symboliserer de sju tidligere kommunene som nå er Karmøy kommune, mens to knuter i nåla symboliserer by og land ved Karmsundet. Sola i nålene symboliserer Guds lys.

I tillegg brukes det to sjalsnåler, beltespenne og støler på beltet, samt sølvdekor på lomma. Lommelåsen er i sølvfarget metall, men ikke lagd særskilt til denne bunaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg