Ragnhild Hemsing

Faktaboks

Ragnhild Hemsing
født:
15. februar 1988, Valdres
Ragnhild Hemsing er en internasjonalt anerkjent fiolinist og hardingfelespiller.
Av .
Hemsingsøstrene Eldbjørg (til venstre) og Ragnhild (til høyre) under generalprøven på Kjempesjansen på NRK i 2006.
Av /Scanpix.

Ragnhild Hemsing er en norsk fiolinist og hardingfelespiller som har gjort seg internasjonalt bemerket både innenfor det klassiske feltet og norsk folkemusikk. Hun står, sammen med sin søster Eldbjørg Hemsing, bak Hemsingfestivalen i Valdres.

Utdannelse og debut

Ragnhild Hemsing begynte tidlig å spille fiolin, og allerede som niåring fikk hun undervisning på Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. Senere fulgte studier med Boris Kuschnir i Wien. Hun har også fått undervisning i slåttelære av Jan Beitohaugen Granli. Hemsings debut som orkestersolist fant sted med Bergen Filharmoniske Orkester i 2001 i Mendelssohns fiolinkonsert, en konsert som ble gjentatt samme år med Trondheim Symfoniorkester. Året etter spilte hun med Oslo Filharmoniske Orkester. Senere har hun vært solist med flere utenlandske orkestre. I tillegg deltar hun hyppig som kammermusiker, både i Norge og i utlandet.

Repertoar

Som utøver har hun et allsidig repertoar fra klassikere som Beethovens fiolinsonater til den norske samtidskomponisten Lasse Thoresen. Hans stykke for solofiolin, Yr, låner trekk fra norsk slåttemusikk, der hennes ektemann, Hallgrim Hansegård, er koreograf og danser. Sammen har de turnert med denne forestillingen. Kritikere har påpekt hennes slanke, lidenskapelige tone med en distinkt rytmikk i fremførelsene.

Siden 2010 har Hemsing arbeidet fast med pianisten Tor Espen Aspaas. De gir stadig konserter, og sammen står de bak to plateutgivelser med norsk og nordisk musikk: Yr (Simax, 2011) og Nothern Timbre (Lindberg Lyd, 2017). Hemsing deltar også som hardingfelespiller i Johan Halvorsens Fossegrimen Suite på Bergen Filharmoniske Orkesters serie på plateselskapet Chandos med orkestermusikken til Halvorsen.

Utmerkelser

Hemsing har mottatt flere priser, blant annet Beethoven-Ring i 2013, som gis til den utøveren som gir den beste konserten under den årlige Beethovenfestivalen i Bonn.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg