Ragnhild Hemsing er en norsk fiolinist og hardingfelespiller. Hun har gjort seg internasjonalt bemerket både innenfor det klassiske feltet og norsk folkemusikk. Hun står, sammen med sin søster Eldbjørg Hemsing, bak Hemsingfestivalen i Valdres.

Ragnhild Hemsing begynte tidlig å spille fiolin og allerede som niåring fikk hun undervisning på Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. Senere fulgte studier med Boris Kuschnir i Wien. Hun har også fått undervisning i slåttelære av Jan Beitohaugen Granli. Hemsings debut som orkestersolist fant sted med Bergen Filharmoniske Orkester i 2001 i Mendelssohns fiolinkonsert, en konsert som ble gjentatt samme år med Trondheim Symfoniorkester. Året etter spilte hun med Oslo Filharmoniske Orkester. Senere har hun vært solist med flere utenlandske orkestre. I tillegg deltar hun hyppig som kammermusiker, både i Norge og i utlandet.

Som utøver har hun et allsidig repertoar fra klassikere som Beethovens fiolinsonater til den norske samtidskomponisten Lasse Thoresen. Hans stykke for solofiolin, Yr, som låner trekk fra norsk slåttemusikk, er koreografert og danset av hennes ektemann, Hallgrim Hansegård. Sammen har de turnert med denne forestillingen. Kritikere har påpekt hennes slanke, lidenskapelige tone med en distinkt rytmikk i fremførelsene.

Siden 2010 har Hemsing arbeidet fast med pianisten Tor Espen Aspaas. De gir stadig konserter og sammen står de bak to utgivelser med norsk og nordisk musikk: Yr (Simax , 2011) og  Nothern Timbre (Lindberg Lyd, 2017). Hemsing deltar også som hardingfelespiller i Johan HalvorsenFossegrimen Suite på Bergens Filharmoniske Orkesters serie med orkestermusikken til Halvorsen på Chandos.

Hemsing har mottatt flere priser, blant annet Beethoven-Ring i 2013 som gis til den utøveren som gir den beste konserten under den årlige Beethovenfestivalen i Bonn. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.