Ragnhild Hemsing

Faktaboks

Ragnhild Hemsing
Født
15. februar 1988, Valdres
Ragnhild Hemsing er en internasjonalt anerkjent fiolinist og hardingfelespiller.
Av .
Hemsingsøstrene Eldbjørg (til venstre) og Ragnhild (til høyre) under generalprøven på Kjempesjansen på NRK i 2006.
Av /Scanpix.

Artikkelstart

Ragnhild Hemsing er en norsk fiolinist og hardingfelespiller som har gjort seg internasjonalt bemerket både innenfor det klassiske feltet og norsk folkemusikk. Hun står, sammen med sin søster Eldbjørg Hemsing, bak Hemsingfestivalen i Valdres.

Utdannelse og debut

Ragnhild Hemsing begynte tidlig å spille fiolin, og allerede som niåring fikk hun undervisning på Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. Senere fulgte studier med Boris Kuschnir i Wien. Hun har også gått i slåttelære hos Jan Beitohaugen Granli.

Hemsings debut som orkestersolist fant sted med Bergen Filharmoniske Orkester i 2001 i Mendelssohns fiolinkonsert, en konsert som ble gjentatt samme år med Trondheim Symfoniorkester. Året etter spilte hun med Oslo Filharmoniske Orkester. Senere har hun vært solist med flere utenlandske orkestre. I tillegg deltar hun hyppig som kammermusiker, både i Norge og i utlandet.

Repertoar

Som utøver har hun et allsidig repertoar, fra klassikere som Beethovens fiolinsonater til den norske samtidskomponisten Lasse Thoresen. Hans stykke for solofiolin, Yr, låner trekk fra norsk slåttemusikk, der hennes ektemann, Hallgrim Hansegård, er koreograf og danser. Sammen har de turnert med denne forestillingen. Kritikere har påpekt hennes slanke, lidenskapelige tone med en distinkt rytmikk i fremførelsene. Hemsing har også mange slåtter for hardingfele på repertoaret; blant annet flere fra Valdres.

Siden 2010 har Hemsing arbeidet fast med pianisten Tor Espen Aspaas. De gir stadig konserter, og sammen står de bak flere plateutgivelser med hovedvekten på norsk og nordisk musikk: Yr (Simax, 2011) og Northern Timbre (Lindberg Lyd, 2017). I forbindelse med Beethovenjubileet i 2020 kom de med Beethoven's Testaments of 1802 (Lindberg Lyd, 2019), der de fremfører Beethovens fiolinsonater nr 8 og 9. Dette er et konseptalbum med utgangspunkt i Beethovens brev fra 1802, kalt Heiligenstadt-testamentet, der han skriver om sin tiltagende døvhet.

I 2021 gav hun ut Røta (Berlin Classics) der hun spiller både fiolin og hardingfele. Her peker hun på sine musikalske røtter som har sin grobunn både i den kunstmusikken som er influert av norsk folkemusikk og i den opprinnelige folkemusikken. Hemsing deltar også som hardingfelespiller i Johan Halvorsens Fossegrimen Suite på Bergen Filharmoniske Orkesters serie på plateselskapet Chandos med orkestermusikken til Halvorsen.

Utmerkelser

Hemsing har mottatt flere priser, blant annet Beethoven-Ring i 2013, som gis til den utøveren som gir den beste konserten under den årlige Beethovenfestivalen i Bonn. I 2018 ble hun tildelt Hilmar Alexandersen musikkpris, som går til musikere som har gjort seg gjeldende innenfor tradisjonsmusikk. I 2021 mottok hun Opus Klassik for albumet Røta.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg