Ragnar Nicolaysen, født i Oslo, norsk lege. Dr.med 1935. Nicolaysen var professor i ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo 1940–72 og en sentral skikkelse innen norsk medisin fra 1940- til 1970-årene. I denne perioden etablerte han faget ernæring som en akademisk disiplin, fikk innført biokjemi som fag ved Universitetet i Oslo, var en viktig pådriver for moderne fysiologi og grunnla ernæringslinjen ved Nordisk husholdshøgskole. Gjennom et statlig utvalg var han 1962 blant de første i verden som påviste sammenheng mellom mettet fett, kolesterol i blodet og hjerte-kar-sykdommer, noe som førte til at Norge tidlig fikk en offisiell ernæringspolitikk. Æresdoktor ved universitetene i Göteborg og Glasgow. Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1961.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.