Ragnar Nicolaysen, født i Oslo, norsk lege. Dr.med 1935. Nicolaysen var professor i ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo 1940–72 og en sentral skikkelse innen norsk medisin fra 1940- til 1970-årene. I denne perioden etablerte han faget ernæring som en akademisk disiplin, fikk innført biokjemi som fag ved Universitetet i Oslo, var en viktig pådriver for moderne fysiologi og grunnla ernæringslinjen ved Nordisk husholdshøgskole. Gjennom et statlig utvalg var han 1962 blant de første i verden som påviste sammenheng mellom mettet fett, kolesterol i blodet og hjerte-kar-sykdommer, noe som førte til at Norge tidlig fikk en offisiell ernæringspolitikk. Æresdoktor ved universitetene i Göteborg og Glasgow. Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1961.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.