Foto: Borgens Atelier (uio.no) [Public domain], via Wikimedia Commons

. fri

Ragnar Frisch var en norsk sosialøkonom som utførte et banebrytende arbeid innenfor sosialøkonomi, økonometri og matematisk statistikk. Han var en av grunnleggerne av det internasjonale Econometric Society, og gjennom en årrekke redaktør av dets tidsskrift Econometrica. Hans mest betydningsfulle innsats omfatter produksjonsteori, etterspørselsteori, indeksproblemer, nasjonalregnskap, økonomisk dynamikk og økonomisk planlegging. Frisch ble dr. philos. i 1926 og var professor ved Universitetet i Oslo i 1931–1965.

Under den økonomiske verdenskrisen i 1930-årene hørte Frisch til de første sosialøkonomer som gikk inn for en aktiv konjunkturpolitikk, med sikte på å øke den totale etterspørsel og produksjon gjennom en økning av statens utgifter. Frisch utarbeidet metodene for oppstilling av nasjonalregnskap, metoder som etter 1945 ble lagt til grunn for oppstillingen av det første nasjonalbudsjett for Norge.

Frisch utførte omfattende arbeider som økonomisk ekspert, også i internasjonal målestokk; i den første tid for FN, senere særlig for enkelte utviklingsland. Han hadde dermed langvarige opphold i India og i Egypt som ekspert i forbindelse med disse statenes økonomiske planlegging. I 1969 ble Frisch sammen med Jan Tinbergen fra Nederland tildelt den første Nobels minnepris i økonomi.

  • Bjerkholt, Olav: Introduction: Ragnar Frisch, the originator of econometrics og Foundations of modern econometrics : the selected essays of Ragnar Frisch, vol. 1, 1995, xiii-lii, isbn 1-85278-840-2
  • Edvardsen, Kåre N.: Ragnar Frisch : An annotated bibliography, [2001], isbn 82-7988-026-7, Finn boka
  • Njølstad, Olav, red.: Norske nobelprisvinnere, 2005, isbn 82-15-00697-3, Finn boka

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.