Rafael Frühbeck de Burgos

Faktaboks

Rafael Frühbeck de Burgos
Født
15. september 1933, Burgos, Spania
Død
11. juni 2014, Pamplona, Spania

Artikkelstart

Rafael Frühbeck de Burgos var en spansk dirigent, en av de ledende dirigentene i sin generasjon. Han huskes som sjefdirigent for blant annet det spanske nasjonalorkesteret og en populær gjestedirigent for Oslo-Filharmonien.

Bakgrunn og utdannelse

Rafael Frühbeck ble født i Burgos med tyske foreldre som hadde innvandret til Spania. I 1960, etter at dirigentkarrieren hadde skutt fart, tok han inn navnet på fødebyen i navnet sitt og ble Rafael Frühbeck de Burgos.

Som barn lærte han fiolin, og var som tenåring konsertmester i orkesteret i hjembyen Burgos. Han dirigerte et militærorkester mens han avtjente verneplikten. Etter å ha studert både fiolin, piano og komposisjon ved konservatoriene i Bilbao og Madrid, avsluttet han sin utdannelse ved Musikhochschule München i 1956.

Karriere

Frühbeck de Burgos var sjefdirigent for Bilbao Symfoniorkester 1958–1962, hvorpå han i 1962 ble sjefdirigent for det spanske nasjonalorkesteret, Orquesta Nacional de Espãna i Madrid. Her ledet han orkesteret i et stort repertoar og ikke minst i mye spansk og fransk musikk. Han beholdt denne stillingen i 16 år, til 1978.

Frühbeck de Burgos var i 1966–1970 generalmusikkdirektør i Düsseldorf og i 1991–1996 musikksjef for Wiener Symphoniker. I årene 1992–1997 var han generalmusikkdirektør ved Deutsche Oper Berlin, hvor han samarbeidet med regissøren Götz Friedrich og utvidet operaorkesterets konsertvirksomhet.

Han var sjefdirigent for kringkastingsorkestrene Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin i 1994–2000 og for Ochestra Sinfonica Nazionale della RAI i Torino i 2001–2007. I årene 2004–2011 var han sjefdirgent for Dresdner Philharmonie.

Parallelt var Frühbeck de Burgos gjestedirigent ved en rekke ledende europeiske orkestre. Han var en populær gjestedirigent i Oslo-Filharmonien i 1981–2010. Her ledet han orkesteret i musikk av spanske komponister, blant annet Manuel de Fallas opera La vida breve, foruten flere stort anlagte verker som rekviem av Giuseppe Verdi, symfoni nr. 3 av Gustav Mahler, Eine Alpensinfonie av Richard Strauss og Carmina Burana av Carl Orff.

Hans siste post ble stillingen som sjefdirigent ved Danmarks Radios Symfoniorkester i København, som han hadde fra 2012 og til sin død i 2014.

På repertoaret hadde Frühbeck de Burgos tyske klassikere som Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms og Richard Strauss foruten symfonikere som Antonín Dvořák og Pjotr Tsjajkovskij. Men han var først og fremst kjent som en tolker av spansk musikk, ikke minst av nasjonalkomponisten Manuel de Falla.

Innspillinger

Frühbeck de Burgos ledet mange plateinnspillinger, blant annet med det spanske nasjonalorkesteret og London-orkestrene Philharmonia Orchestra og London Filharmoniske Orkester. Han spilte inn spansk musikk, innbefattet zarzuela, og fransk musikk, særlig av Maurice Ravel.

Han gjorde også innspillinger av flere stort anlagte verker som Skapelsen av Joseph Haydn, Elias av Felix Mendelssohn-Bartholdy og Carmina Burana av Carl Orff.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg