Rafael Correa Delgado, ecuadoriansk økonom og politiker (Alianza País), president i Ecuador fra 2006. Correa er født i Guayaquil og utdannet i Ecuador, Belgia og USA.

Rafael Correa Delgado ble utnevnt til økonomi- og finansminister i Alfredo Palacios regjering i april 2005. Hans karriere ble kort da han iverksatte økonomiske reformer på tvers av president Palacios ønsker.

Han vant selv presidentvalget i 2006 i andre valgrunde over motkandidaten Alvaro Noboa (PRIAN). Han fikk bred folkelig støtte fra velgergrupper som ble mobilisert på grunnlag av en opplevd krise i det etablerte politiske systemet. Correas nystiftede parti Alianza País (AP) sikret flertallet i kongressen for Correas politikk. Correa ble gjenvalgt i 2009 og 2013. 

I 2013 fikk han oppsiktsvekkende nok rundt 70 % av stemmene allerede i første valgrunde.  

Correa har stått for investeringer i helse, sosiale velferdsordninger og styrking av offentlig utdannelse i sin regjeringstid.

Utenrikspolitisk har han nære bånd til andre ledere på venstresiden i Latin-Amerika, deriblant avdøde Hugo Chavez i Venezuela og Evo Morales i Bolivia. Det har vært flere konfrontasjoner med USA på diplomatisk nivå. Correa fornyet ikke avtalen om en militærbase i Manta i 2009. Innvilget asyl til Julian Assange, som er anklaget av USA for lekking av hemmelige dokumenter. Til tross for dette er USA fremdeles landets største handelspartner.

I 2007 lanserte Correa det såkalte Yasuni ITT- initiativet i FN. I nasjonalparken Yasuni, som er en del av Amazonas regnskog, er det funnet rike oljeforekomster. Correas forslag var at verdenssamfunnet skulle betale halvparten av den antatte fortjenesten ved oljeutvinning, 3,6 milliarder dollar, til et utviklingsfond for Ecuador. På den måten ville man bevare regnskogens biologiske mangfold og skjerme isolerte stammer som man antar holder til der. I juli 2013 slo regjeringen fast at den ikke hadde lyktes med å skape interesse for fondet, og tok til orde for en begrenset og mest mulig skånsom oljeutvinning i området.

I 2010 ble Correa utsatt for en aksjon med utspring fra politiet. 30. september dette året brøt det ut en streik blant landets politifolk. Det ble erklært unntakstilstand og presidenten selv ble holdt innesperret i flere timer på Politihospitalet i Quito. Han ble befridd under en militær aksjon sent på kvelden.

Man har ikke kunnet konstatere med sikkerhet om det var et planlagt kuppforsøk eller en spontan aksjon som involverte tilfeldige politifolk. Påfølgende dag gikk politiet tilbake på jobb. Datoen er behørig markert av AP senere år under betegnelsen 30-S.

Til tross for valgseirene og støtten i kongressen har det vært rettet kritikk mot Correa fra både høyre- og venstresiden. Høyresiden gir uttrykk for at han har en for autoritær lederstil og prøver å styre pressen og domstolene. Den er også bekymret for at hans krasse holdning overfor USA skal skade landets økonomi.

Venstresiden har uttrykt skuffelse over minekonsesjoner som er gitt i urbefolkningens territorier og at Yasuni-initiativet ikke ble forfulgt. Den beskylder Correa-regjeringen for å ville innføre en ny vannlov som opposisjonen mener kan føre til en privatisering av tilgang til vann. Det er slående at både høyre- og venstresiden i Ecuador gjør motstand mot det som må betegnes som et tydelig statsbyggingsprosjekt under Correa.

Politisk opposisjon ser dette som et angrep på egne politiske posisjoner og påvirkningsmuligheter. På den andre siden har en sterkere redistribuerende økonomisk politikk gjort Correa svært populær i brede befolkningslag, noe den massive oppslutningen om Correa og hans politikk er et klart uttrykk for.

Correa har utgitt en bok om ecuadoriansk økonomi; Ecuador: de Banana Republica a la No Republica (Ecuador fra bananrepublikk til ingen republikk). I denne uttrykker han sterk kritikk mot nyliberalismen som preget landets økonomi på 1990-tallet, innflytelsen fra Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet, samt erstatningen av landets pengeenhet sucre med amerikanske dollar i 2000.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.