Radka Denemarková

Faktaboks

Radka Denemarková

Radka Zajíčková, Radka Denemarkova

Født
14. mars 1968, Kutná Hora
Radka Denemarková er en av Tsjekkias mest suksessfulle samtidsforfattere, både internasjonalt og i hjemlandet.
Av .

Artikkelstart

Radka Denemarková er en tsjekkisk forfatter og litteraturviter. Med sine ekspresjonistiske og samfunnsengasjerte verker bidrar hun med tyngde til den offentlige samtalen i Tsjekkia.

Denemarkovás internasjonalt mest kjente roman er Peníze od Hitlera (Penger fra Hitler, 2006). Den behandler kollektiv skyld og det enkelte menneskes ansvar. I sentrum står jødisk-tysk-tsjekkiske Gita Lauschmannová, som har overlevd konsentrasjonsleiren. Hun vender tilbake til landsbygden sin, blott for å oppleve ytterlig forfølgelse og overgrep. Romanen utspiller seg på to tidsplaner, det ene rett etter andre verdenskrig, det andre i 2005–2006. Den er oversatt til mange språk og har blant annet blitt dramatisert for tysk radio.

I Příspěvek k dějinám radosti (Bidrag til gledens historie, 2014) skriver Denemarková, med bruk av trekk fra den hardkokte kriminalromanen, om vold i nære relasjoner og menneskehandel. Sinne over kvinnemishandling og kritikk av patriarkatet finnes også i Kobold (Kobolt, 2011). Et ytterligere tema er – likesom i Penger fra Hitler – offerets vanskelighet for å finne språklige uttrykk for sine opplevelser.

Hodiny z olova (Timer av bly, 2018) bygger på Denemarkovás opphold i Kina. Også denne romanen har et kvinnelig offer, en ung kinesisk kvinne som forelsker seg i en tsjekkisk forfatter. Boken er en utpreget politisk roman, noe som blant annet viser seg ved at den innarbeider sitater fra Václav Havels politiske essayer. Her, som i sine andre verker, er Denemarková opptatt av menneskerettigheter, ikke minst forstått som kvinners menneskerettigheter.

Denemarková har oversatt mye fra moderne tysk litteratur, særlig Herta Müller.

Som dramaturg har Denemarková utført omfattende arbeid for teateret. Boken MY 2 (VI 2, 2014) ble skrevet som filmmanus (premiere 2014). Hun har også utgitt egenartete biografier over tsjekkiske regissører.

Denemarková har vunnet mange litterære priser, og hun hører til de mest oversatte tsjekkiske samtidsforfatterne.

Utgivelser (utvalg)

  • Hodiny z olova (Timer av bly, 2018)
  • MY 2 (Vi 2, 2014)
  • Příspěvek k dějinám radosti (Bidrag til gledens historie, 2014)
  • Spací vady (Sovedefekter, 2012), skuespill
  • Kobold (Kobolt, 2011)
  • Peníze od Hitlera (Penger fra Hitler, 2006), oversettelse til svensk Pengar från Hitler, 2017
  • A já pořád kdo to tluče (Hvem er det som banker, 2005)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg