Rabbe Enckell var en finlandssvensk forfatter, kunstmaler, litteratur- og kunstkritiker. Han var en av de sentrale skikkelsene i mellomkrigstidens finlandssvenske litterære modernisme, og formulerte mange av dens ideer.

Hans første dikt var miniatyrlyrikk, preget av naturimpresjoner, for eksempel Dikter (1923) og Flöjtblåsarlycka (1925). Senere gav han opp miniatyrlyrikken og søkte til antikkens myter, for eksempel i samlingen Valvet (1937). En oppsummering og toppunktet i hans lyrikk utgjør samlingene Lutad över brunnen (1942) og Andedräkt av koppar (1946), der han behandler personlige og aktuelle, men samtidig evige problemer: underkastelse, nihilisme og avmaktsfølelser.

En tragisk grunnstemning er synlig i hans senere produksjon, for eksempel Sett och återbördat (1950), Strån över backen (1957), Kärnor av ögonblick (1959) og Kalender i fragment (1962).

I alt utga han omlag 40 bøker, både dikt, romaner og essays. Hans utvalgte dikt er kommet i flere utgaver: Nike flyr i vindens klädnad (1947), Dikt i urval (1957); utvalgt prosa i verket Landskapet med den dubbla skuggan (1958), essays i Relation i det personliga (1950).

Han var bror av forfatteren og litteraturviteren Olof Enckell. Rabbe Enckells første kone, Heidi Runeberg, innledet et forhold til forfatteren Oscar Parland, noe som i 1941 førte til sjalusiscener, knivdrama og psykiatrisk pleie. Enckell var gift to ganger etter dette.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.