Ra'am

Ra'am, politisk parti i Israel (hebraisk: Reshima Arabit Me'uhedet; arabisk: al-Qa'ima al-Arabiyya al-Muwahhada; på engelsk kjent som United Arab List - 'Den forente arabiske liste'), etablert 1996, og i senere år det største av de partier som vesentlig representerer Israels arabiske befolkning i nasjonalforsamlingen Knesset.

Partiet stilte for første gang til valg i 1996, sammen med Det arabiske demokratiske parti, og oppnådde fire seter i Knesset; deretter fem i 1999, hvorpå partiet ble splittet, og fikk bare to representanter i 2003. Deretter, ved valgene i 2006, 2009 og 2013, gikk det sammen med partiet Ta’al i et listesamarbeid. Forut for valget i 2009 søkte den israelske valgkommisjonen å forby partiet, som ble beskyldt for å støtte terroristorganisasjoner og ikke å ville anerkjenne Israels eksistens som stat, men dette ble opphevet av Israels høyesterett. Partiet fikk så tre seter i Knesset. Ved valget i 2013 fikk Ra’am og Ta’al til sammen fem representanter.

Ra’am går inn for at Israel skal trekke seg ut av okkuperte arabiske områder, til grensene fra før Seksdagerskrigen i 1967, og avvikling av israelske bosettinger på Vestbredden og Golanhøydene, og opprettelsen av en egen palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad. Det vil gi palestinske flyktninger rett til å vendte tilbake til det tidligere Palestina, inklusive dagens Israel, og søker anerkjennelse for Israels arabiske befolkning som en nasjonal minoritet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg