ROBEK

Kommuner som har vært oppført på ROBEK-lista minst én gang i perioden januar 2001 til januar 2021. Fargene viser antall år på lista. Den mørkeste rødfargen betyr at kommunen har stått 13 eller 14 år på lista i løpet av disse 20 årene.
ROBEK, antall år på lista
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

ROBEK er et register over kommuner og fylkeskommuner som er i «økonomisk ubalanse» eller som ikke har fattet vedtak om økonomiplan eller årsbudsjett og årsregnskap innenfor gjeldende frister. ROBEK er en forkortelse for registerets fulle navn, «Register om betinget godkjenning og kontroll».

Faktaboks

Også kjent som

Register om betinget godkjenning og kontroll, ROBEK-lista

Kriteriene for innlemmelse av en kommune i dette registeret er fastsatt i kommunelovens paragraf 28. Et hovedkriterium for denne finansielle kontrollen er forekomsten av underbudsjettering av kommunenes årlige virksomhet, og der et økonomisk merforbruk på mer enn 3 prosent av de samlede driftsinntekter vil kunne føre til en innlemmelse av kommunen i registeret. Det kreves også en balanse i økonomiplanen der kommunene ikke har anledning til å skyve finansieringen av et tiltak mer enn to år fram i tid.

Kommuner og fylkeskommuner som befinner seg i dette registeret må ha godkjenning fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å oppta lån. Departementet skal også avgjøre lovligheten av budsjettvedtakene i vedkommende kommune. Statsforvalteren utøver kontrollen med kommunene i ROBEK-registeret.

Inngrepene overfor kommunene i ROBEK er den mest omfattende formen for statlig inngripen i kommunenes virksomhet. Antall kommuner som til enhver tid befinner seg i dette registeret har variert noe over tid, men nådde et toppunkt i 2004 med hele 118 kommuner. Siden 2007 har antallet ligget rundt 50 registrerte kommuner, men har sunket betydelig etter inndelingsreformen. I 2021 omfattet registeret 14 kommuner, men det skjer endringer når det gjelder inn- og utmeldinger to ganger i året.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg