Faktaboks

Renamo

tidligere RNM, forkortelse for Resistência Nacional Moçambicana

RENAMO, eller Renamo, er et politisk parti i Mosambik, opprinnelig en geriljaorganisasjon som kjempet for å styrte den mosambikiske regjeringen. Renamo har siden slutten på borgerkrigen i 1992 vært Mosambiks største opposisjonsparti. I 2013 gikk Renamo vekk fra fredsavtalen, men etter gjentatte forsøk på å få stand ny avtale, kom en slik på plass igjen i 2019.

Opprinnelse og opprør

Renamo ble først etablert med støtte av etterretningstjenesten i nabolandet Rhodesia i 1976 som et redskap for å samle informasjon om den zimbabwiske motstandsbevegelsen i Mosambik, samt for å bidra til destabiliseringen av den mosambikiske regjeringen som støttet frigjøringskampen i nabolandet.

Geriljaen ble ledet av mosambikeren André Matsangissa, som hadde brutt med regjeringspartiet Frelimo rett etter uavhengigheten i 1975. Afonso Dhlakama tok over ledelsen av Renamo i 1979, da Matsangaissa ble drept i kamp, og Dhlakama fortsatte som leder av bevegelsen og partiet til sin død i 2018.

Etter Zimbabwes selvstendighet i 1980 tok apartheid-regimet i Sør-Afrika over støtten til Renamo og gjorde gruppen til et redskap i den omfattende destabilisering av Mosambik. I tillegg ble Renamo støttet fra høyrekrefter i Portugal og i USA. Renamo ble internasjonalt beryktet for sin brutale krigføring som rammet sivilbefolkningen hardt og for å sabotere landets økonomiske utvikling.

Utover 1980-tallet ble det klart at Renamo også samlet noe støtte på landsbygda i Mosambik. Bevegelsen utnyttet lokal motstand mot Frelimos autoritære ettpartistyre, og deres afro-kommunistiske politikk med stor statlig inngripen i mange lokalsamfunns levesett. Utad fremstilte de seg som en anti-kommunistisk og pro-demokratisk bevegelse. De utnyttet også at enkelte grupper i sentral- og nord-Mosambik motsatte seg dominansen av sør-mosambikere i staten Frelimo bygget.

Mot slutten av tiåret hadde opprøret kostet minst 100.000 mosambikere livet, og drevet minst en million mennesker på flukt. Landets infrastruktur, deriblant toglinjer og viktige veier, lå i ruiner. Det betød også at landets forsyningslinjer til Tanzania, Zimbabwe og Zambia var brutt, noe som hadde alvorlige økonomiske følger.

Politisk parti

Fredsforhandlinger startet i 1990, og i oktober 1992 skrev Renamo, Ved Dhlakama, og Frelimo, ved president Joaquim Chissano, under på en fredsavtale i Roma i Italia. I de påfølgende årene skulle valg vise at Renamo hadde støtte i befolkningen, særlig i nord og i rurale strøk. I de seks valgene mellom 1994 og 2019 vant Renamo i snitt rundt en tredel av stemmene, og Renamos leder Dhlakama var svært nær ved å bli president i 1999. Partiet har også styrt viktige byer etter å ha vunnet lokalvalg. Renamos populære borgermester i byen Beira, Daviz Simango, brøt i 2008 med Dhlakama og dannet sitt eget parti, MDM, som har blitt Mosambiks tredje største parti.

Renamo hevder å være medlem av den internasjonale kristen-demokratiske bevegelsen, men partiets ideologiske grunnlag er noe uklart. Bevegelsen og partiet kan forstås som en motsats mot Frelimos store dominans i Mosambiks stat og samfunn etter uavhengigheten.

Som opposisjonsparti organiserte Renamo seg rundt sin plass i parlamentet og et stort nettverk av partikontorer i hele landet, og skilte seg slik fra mange afrikanske opposisjonspartier. På den annen side detaljstyrte partilederen Dhlakama partiet nokså enerådende i nesten 40 år. Han beholdt en liten gruppe soldater som en «livgarde».

Ny konflikt med Frelimo

I 2012 flyttet Dhlakama sin bolig fra hovedstaden Maputo til de nordlige provinsene. Dette ble sett på som symbolsk motstand mot Frelimo-dominansen i sør, men også en konflikteskalering da Dhlakama snakket om muligheten for å dele landet. Eskaleringen ble akutt da Dhlakama i 2013 sluttet seg til troppene i «livgarden» i det sentrale Mosambik, og uttalte at Roma-avtalen ikke lenger var gyldig grunnet Frelimos brudd på denne. En rekke krigshandlinger oppsto fra oktober 2013. Etter forhandlinger stilte Dhlakama allikevel til valg i 2014, men tapte mot Frelimos Filipe Nyusi. I årene som fulgte var det stadig trefninger mellom Renamo og sikkerhetsstyrkene før en endelig ny fredsavtale kom på plass i 2019.

Dhlakama døde i 2018, og Renamo ledes nå av Ossufo Momade, som fikk rundt en femtedel av alle stemmene under presidentvalget i 2019. Renamo oppnådde ved samme valg seksti seter i parlamentet.

En væpnet utbrytergruppe fra Renamo anerkjenner ikke Ossufo Momade som leder for partiet, og var i 2020 i stadige trefninger med regjeringsstyrkene. Denne konflikten som foregår i det sentrale Mosambik, må ikke forveksles med krigen i nord-Mosambik, som har pågått mellom regjeringsstyrker og islamistiske opprøre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg