RISE Fire Research er et forskningsinstitutt som arbeider med brann og brannsikkerhet. Instituttet utfører forskning, utvikling og utredning innen et bredt spekter av brannfaglige problemstillinger, og utfører oppdrag for både offentlige og private oppdragsgivere. Videre blir RISE Fire Research benyttet til uavhengig granskning og analyser av branner på forespørsel fra politi, forsikringsselskap, rettsvesenet, myndigheter, advokater og private bedrifter. RISE Fire Research er Norges fremste branntekniske kompetansesenter, og sammen med RISE Safety and Transport – Fire Safety i Borås, Sverige, utgjør de et av verdens største forskningsmiljø innen brann.

Faktaboks

Etymologi

RI er forkortelse for Research Institutes, SE er landforkortelsen for Sverige

Også kjent som

Tidligere navn: Norges branntekniske laboratorium (1934–2014) og SP Fire Reserarch (2014–2017)

Laboratoriet ble grunnlagt i 1934 som Norges branntekniske laboratorium (NBL). Laboratoriet har siden begynnelsen av 2014 vært er et aksjeselskap eid av RISE – Research Institutes of Sweden (70 prosent) og SINTEF (30 prosent). Navnet RISE Fire Research har vært brukt siden 2017. Laboratoriet holder til på Tiller utenfor Trondheim .

Hovedoppgaver

RISE Fire Research leverer hovedsakelig forskning innen fagfeltet brann og brannsikkerhet, samt testing og dokumentasjon av materialer, konstruksjoner og sikkerhetsinnretninger i henhold til internasjonale standarder.

Instituttet tester og utsteder produktdokumentasjon for bygningskonstruksjoner, skips- og plattformkontruksjoner, vinduer og dører med klassifisert brannmotstand, produkter for tetting rundt gjennomføringer i brannskillende konstruksjoner, plate- og pussprodukter for beskyttelse mot direkte branneksponering på konstruksjoner/elementer, med videre. RISE Fire Research tester og utsteder også produktdokumentasjon for ildsteder, skorsteiner og andre brannrelaterte produkter, samt isolasjonsmaterialer til bruk off-shores og også slokkesystemer.

Historie

Historien til Norsk branntekniske laboratorium startet i 1934 da Norges Brandkasse og Norske Brandtarifforening bevilget 30 000 kroner hver for å opprette og drive et brannteknisk laboratorium. Det første laboratoriet hadde en grunnflate på 157 m² og var utrustet med en vertikal prøveovn med en eksponeringsflate på 1×2 meter, og en litt større horisontalovn.

Laboratoriet ble lagt til Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim, og var det første instituttet ved høgskolen som var finansiert utenom statsbudsjettet. Den første tiden hadde laboratoriet ikke egne ansatte, men ble drevet i samarbeid med Materialprøvningsanstalten ved NTH. Først i 1953 ble det opprettet tre faste stillinger med en laboratorieingeniør og to laboranter.

Etterspørselen etter brannprøvning og dokumentasjon av materialers branntekniske egenskaper økte utover i 1950-årene, og behovet for mer plass ble påtrengende. I 1960 sto et nytt laboratorium med nye prøvingsovner klart, med et totalt areal på 735 m². Det nye laboratoriet var det største av sitt slag i Norden, og var fullt på høyde med de fleste brannlaboratoriene i Europa.

Det nye laboratoriet ble også fort i minste laget, og i 1970 hadde Brannlaboratoriet fått ytterligere 750 m² å boltre seg på. I 1976 ble Materialprøvningsanstalten ved NTH nedlagt, og året etter ble NBL en egen avdeling i SINTEF.

Oljevirksomheten krevde forskning og testing i en skala som laboratoriet ikke var egnet til, og i 1984 det ble satt i gang arbeid med å prosjektere et nytt laboratorium ved Tiller bru, omtrent 10 km fra Trondheim sentrum. En ny forsøkshall på 590 m² ble offisielt åpnet i mai 1987. En hall for prøving av skorsteiner og ildsteder (170 m²) ble innviet i 1990. Da siste byggetrinn stod ferdig i 1994, inkluderte det testhaller for prøving av brannmotstand og for prøving av materialers egenskaper ved brannpåvirkning. Laboratoriet hadde da et areal på 3749 m², og kostnadene var på 55,5 millioner kroner totalt.

Fra og med 1. januar 2001 gikk NBL ut av SINTEF-stiftelsen og ble eget aksjeselskap, heleid av SINTEF. Navnet på det nye selskapet ble Norges branntekniske laboratorium as, og fra 1. januar 2005 ble navnet gjort om til SINTEF NBL as.

Tettere samarbeid med SP Brandteknik, Sverige var ønskelig og i 2014 ble navnet endret til SP Fire Research. Aktiviteten i de to laboratoriene utfyller hverandre, og samme kunne de nå tilby et komplett tilbud innen brannforskning. I 2017 fusjonerte SP med tre andre svenske forskningsinstitutt, Swerea, ICT, og Innventia og ble til RISE Research Institutes of Sweden. Det nye navnet på den norske delen av instituttet ble RISE Fire Research.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg