REC Solar Norway

Artikkelstart

Rec Solar Norway AS er et norsk industriselskap som produserer superrent silisium til wafere, solceller og solcellepaneler.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Renewable Energy Corporation

Også kjent som

tidligere REC Solar ASA og Elkem Solar AS

Selskapet har hatt virksomhet fra 1996, året REC AS ble etablert. Selskapet er fra 2015 et datterselskap av REC Solar Holding AS, også kjent som REC Group, en ledende produsent av solcellepaneler i Europa. Fra 2018 er selskapet kjent som REC Solar Norway AS.

Virksomheten har produksjon i Fiskaa i Kristiansand og på Herøya i Porsgrunn. Fra REC Solar i Kristiansand sendes silisiumet til videreforedling på Herøya, hvor det blir laget silisiumblokker. Fra Herøya sendes så blokkene videre til REC Solars fabrikk i Singapore, og til andre kunder, som hovedbestanddel i produksjonen av solcellepaneler.

REC Solar Norway AS hadde i 2020 en omsetning på omtrent 240 millioner kroner og over 250 ansatte i Norge.

Historikk

REC, en forkortelse for Renewable Energy Corporation, ble et formelt etablert aksjeselskap i 1996. I perioden 1997 til 2010 produserte REC wafere, solceller og solpanel i Norge og Sverige, før selskapet i 2010 åpnet en moderne og fullautomatisert fabrikk i Singapore, hvor selskapet også har et hovedkontor for sin operasjonelle virksomhet. REC group sitt hovedkontor ligger i Norge.

I 2006 ble REC et allmennaksjeselskap listet på Oslo Børs som REC ASA, før selskapet i 2013 splittet opp selskapet inn i to selvstendige selskaper med navn REC Solar ASA og REC Silicon ASA. Bluestar Elkem kjøpte i 2015 aksjene i REC Solar for 4,3 milliarder kroner og tok selskapet av børs. Ved oppkjøpet ble REC Solar Norway AS og Elkems solenergivirksomhet, Elkem Solar, fusjonert til et selskap. I 2018, samme året som Elkem ble notert på Oslo Børs, endret Elkem Solar AS navn til REC Solar Norway AS.

Selskapet produserer superrent silisium til wafere, solceller og solcellepaneler ved hjelp av en selvutviklet energieffektiv prosess, solceller med verdens laveste CO₂-fotavtrykk. Prosessen skiller seg ut fordi den bruker omtrent 25 prosent av tilsvarende produksjonsprosesser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg