RDS - Radio Data System

RDS er en metode for å inkludere ekstra informasjon i FM-lydkringkastingssignaler. Dette vil typisk være informasjon som tid, radiosendernavn og program-id.

Faktaboks

også kjent som:
fork. for eng. Radio Data System

Standard

RDS er en datakommunikasjonsprotokoll for bruk i FM-sendinger, definert av European Broadcasting Union (EBU) og adoptert som global standard av International Electrotechnical Commission (IEC). I tillegg til tid, radiosendernavn og program-id overføres det informasjon om andre stasjoner som sender samme program slik at mottageren har mulighet for automatisk å velge signalet som gir best kvalitet på mottakingen. Dette er særlig en fordel i bilradioer. RDS benyttes også til å gi spesielle meldinger, for eksempel trafikkinformasjon.

Teknisk beskrivelse

Man kan legge inn datasignalet med bitraten 1187,5 bit/s i stereosignalet ved å amplitudemodulere på en 57 kHz underbærebølge som er låst til 19 kHz pilottonen. Dette vil ikke forstyrre lydprogrammet.

Etter at FM-nettet i Norge nå er 'slukket' og Digital Audio Broadcast (DAB) har overtatt som konsept i hovedsendernettet er RDS-tjenestene nå erstattet med tilsvarende tjenester i DAB.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg