Røykendrakt for kvinner og menn

Røykendrakt
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Røykendrakta for kvinner ble lansert i 1992, og det er Else Bryhn og Berit Johansen i «Farfars verksted» som står bak. Den er en fri komposisjon med utgangspunkt i blåveis i ulike fargenyanser av blått, lilla og rosa. Bunadene lages også i barnestørrelser.

Draktdeler, kvinne

Livkjole

Livkjolen lages i mørkeblått klede. Den har naturalistiske broderier nederst på stakken og foran og bak på livet. Motivet er blåveis i ulike nyanser av blått, lilla og rosa, som det fins mye av i Røyken. Overdelen lukkes med skjulte hekter foran.

Belte

Det er belte i samme stoff som livkjolen, med metallspenne. Beltet har broderier med motiv som på livkjolen. Det er også utarbeidet et eget sølvbelte.

Skjorte

Det er lagd ei skjorte i hvit bomull eller viskose, med samme broderte motiv som på livkjolen, plassert på halskrage og ermelinninger.

Lomme

Lomma er i samme stoff som livkjolen, og har samme type broderimotiv. Lommelåsen er i sølvplett eller sølv.

Hodeplagg

Det er utarbeidet et hårband i samme stoff som livkjolen, med samme broderimotiv. Det lages både i en rund og en flat utgave.

Ytterplagg

Som ytterplagg er det lagd både kep og jakke i samme stoff som livkjolen. Kepen har broderier foran og bak, mens jakka har broderier på framstykkene.

Metall

Det er utarbeidet eget sølv til bunaden. Det er tegnet av Bodil Bryhn Dorholt, og har blåveismotiv. Det lages tre ulike søljer samt mansjettknapper, veskelås, beltespenne, kepspenne, ørepynt og enda flere deler. Det er også lagd en nøkkel i sølv som kopi av et oldtidsfunn fra Røyken.

Draktdeler, mann

Trøya lages i mørkeblå drapé, og har broderier på jakkekragen. Broderiet har blåveismotiv som på kvinnebunaden, men i andre fargenyanser. Her er broderiet i blåveisblått, marineblått, lilla og grønt. Det er lagd både lang og kort bukse til bunaden, i samme materiale som trøya. Det brukes samme skjorte som til kvinnebunaden. Strømpene er strikket i hvitt ullgarn, med strømpeband i fargenyansene blått, marineblått, lilla og grønt. Banda flettes i ullgarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg