Faktaboks

Etymologi

trolig etter dialektordet rør i betydningen ‘rand, kant’,

Innbyggertall
475 (SSB, 2023)
Landareal
0,5 km²
Tettstedsnummer
7092 Røra Stasjon
Røra stasjon
Røra stasjon på Nordlandsbanen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Røra er et tettsted i Inderøy kommune i Trøndelag. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,5 km², og har 475 innbyggere (2023).

Røra er også et sogn og en tidligere kommune. Kommunen ble opprettet i 1907, og ble i 1962 slått sammen med Sandvollan og Inderøy.

Tettstedet

Røra
Røra ligger i Inderøy i Trøndelag
Røra
Av .

Røra ligger langs E6 og Nordlandsbanen, cirka 20 kilometer sør for Steinkjer. Opprinnelig var det Hylla som var tettstedet i området, da dette var beliggende ved fjorden og hadde båtanløp. Etter at Røra jernbanestasjon åpnet i 1905, oppsto det en liten stasjonsby nærmere vegen og stasjonen, og stasjonsbyen utgjorde etter hvert det nye sentrum i bygda.

Røra skole ligger her. Skolekretsen tilsvarer sognet og den tidligere kommunen.

Røra Fabrikker ble etablert i 1938 under navnet Inntrøndelag Frukt- og Bærsalgslag, og ble i 2001 kjøpt av COOP. Fabrikken har om lag 45 ansatte og produserer saft, syltetøy og juice.

Rett nord for Røra Fabrikker tar fylkesveg 755, Inderøyvegen, av fra E6 og går i vestlig retning over Inderøya til Fosen.

Røra sokn

Salberg kirke
Salberg kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Den tidligere Røra kommune utgjør det som i dag er Røra sogn (tidligere Salberg sogn). Sognet strekker seg over 29 kvadratkilometer, med et kupert landskap med fruktbar jord dannet av marin leire med forvitringsmateriale av skifer og kalk. I Røra foregår det korndyrking og hagebruk.

Sørøst i sognet finner man Salberg kirke fra 1715. Den har 150 sitteplasser og er en langkirke i tre som ligger på samme sted som tidligere kirker. Det eldste vitnesbyrdet om en kirke her er fra Aslak Bolts jordebok fra 1432, hvor Sadulberg kirche paa Røren er nevnt.

I tillegg til tettstedet Røra omfatter sognet også tettstedet Hylla nede ved fjorden, jordbruksområder på halvøya vestover, og et skogbruks- og beitebrukslandskap øst for E6, stigende opp til Marsteinsvola (442 meter over havet) på grensa til Steinkjer og Verdal i øst.

Langs Koabekken ut fra Raudflovatnet, sørøst i sognet, var det etablert sagbruk allerede rundt 1760, med tillatelse til å skjære inntil 3000 materialbord årlig, utvirket fra de lokale skogene. Flere sagbruk kom på samme sted. Det siste sagbruket ble lagt ned i 1912.

I samme området sør i sognet – på Koalandet – ble det rundt år 1650–1700 bedrevet saltutvinning ved koking på 8–10 ulike steder.

Røra kommune

Hylla, 1950-tallet
Senteret Hylla med kalkverk, fabrikker og hagebruk
Av .

I 1907 ble daværende Inderøy kommune delt i tre, og Sandvollan (først Hustad), Inderøy og Røra oppstod som egne kommuner. Etter 55 år – i 1962 – ble kommunene slått sammen igjen. Ved sammenslåingen i 1962 hadde Røra kommune 1003 innbyggere, noe som utgjorde 20 prosent av innbyggerne i den nye, sammenslåtte kommunen.

Lokal identitet som rørbygg er bevart etter kommunesammenslåingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg