Rødenes - tidligere kommune

Rødenes, tidligere kommune i Østfold, omkring den 18 km lange Rødenessjøen i Haldenvassdraget med grense i øst til Sverige. Landskapet er preget av skogkledde grunnfjellsåser opptil 308 moh. (Risenhøgda). Rundt Rødenessjøen er det mer åpent terreng med jordbruksområder. Rødenes kirke fra middelalderen ligger på vestbredden av Rødenessjøen.

Rødenes kommune ble opprettet da det kommunale selvstyret ble innført i 1837. Fra kommunen ble Rømskog utskilt som egen kommune 1902. Den resterende delen utgjorde Rødenes kommune frem til 1964 da den ble slått sammen med Øymark til den nye storkommunen Marker. Rødenes var 208 km2 og hadde 1314 innbyggere ved sammenslåingen.

Rødnes utgjør i dag et sogn som sammen med Klund sogn svarer til den tidligere Rødenes kommune og utgjør den nordre delen av Marker kommune. De to sognene hadde til sammen 990 innbyggere i 2017.

Navnet. Rødenes er opprinnelig navnet på prestegården som ligger på et nes i Rødenessjøen. Førsteleddet synes umiddelbart å ha sammenheng med fargen rød, men de eldste skriftformene tyder ikke på at navnet uten videre kan tolkes som 'det røde neset'.

Litteratur

  • Myhrvold, Ragnar Elwin: Rødenes i Østfold : en bygds historie, b. 1: Gårder og slekter, folkeminner m.m., 1962, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg