Rødenes (tidligere kommune)

Artikkelstart

Rødenes er en tidligere kommune i Østfold (nå Viken), omkring den 18 km lange Rødenessjøen i Haldenvassdraget med grense i øst til Sverige. Landskapet er preget av skogkledde grunnfjellsåser opptil 308 moh. (Risenhøgda). Rundt Rødenessjøen er det mer åpent terreng med jordbruksområder.

Rødenes kommune ble opprettet da det kommunale selvstyret ble innført i 1837. Fra kommunen ble Rømskog utskilt som egen kommune 1902. Den resterende delen utgjorde Rødenes kommune frem til 1964 da den ble slått sammen med Øymark til den nye storkommunen Marker. Rødenes var 208 km2 og hadde 1314 innbyggere ved sammenslåingen.

Rødenes utgjør i dag et sogn som sammen med Klund sogn på østsiden av Rødenessjøen, svarer til den tidligere Rødenes kommune og utgjør den nordre delen av Marker kommune. De to sognene har til sammen 1018 innbyggere (2019). Rødenes kirke, som er en steinkirke fra rundt 1300, ligger på vestbredden av Rødenessjøen. Den gjennomgikk omfattende forandringer 1703–1709 og ble restaurert i 1949–1952.

Navnet. Rødenes er opprinnelig et gårdsnavn, brukt på prestegården som ligger på et nes i Rødenessjøen. Førsteleddet synes umiddelbart å ha sammenheng med fargen rød, men de eldste skriftformene tyder ikke på at navnet uten videre kan tolkes som 'det røde neset'.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Myhrvold, Ragnar Elwin: Rødenes i Østfold : en bygds historie, b. 1: Gårder og slekter, folkeminner m.m., 1962, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg