Quintus Lutatius Catulus, romersk senator, hærfører og forfatter. Som konsul i 102 fvt. sammen med Marius ledet han den romerske hæren i kamp mot flere invaderende germanske folk. Etter å ha blitt presset tilbake av kimbrerne ved foten av Alpene, kom Marius ham til unnsetning året etter. Sammen klarte de å beseire kimbrerne ved Vercellae (moderne Vercelli i Piemonte) i 101. De feiret triumf sammen, men var ikke enige i hvem som hadde den største æren i seieren. Som optimat og venn av Sulla ble han og Marius bitre rivaler. Da Marius og Cinna i 87 gjenerobret Roma etter at Sulla var reist til sin østlige kommando mot Mithradates, var Catulus ett av ofrene. 

Catulus skrev en beretning om sitt konsulat og utmerket seg som dikter. Han skal ha vært den første som introduserte det hellenistiske epigrammet  til romersk litteratur. Av hans forfatterskap er imidlertid bare to epigram bevart, ettersom de siteres av henholdsvis Cicero og Aulus Gellius

Han sønn med samme navn (Quintus Lutatius Catulus d.y., med tilnavnet Capitolinus) fortsatte farens spor som en optimat og støttespiller for Sulla. Han nådde konsulatet i 78 og forsvarte Sullas forordninger etter hans død. Han kom på kant med og i skyggen Caesar i sine siste år og døde i 61 fvt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.