Quintus Lutatius Catulus

Faktaboks

Quintus Lutatius Catulus
Født
149 fvt.
Død
87 fvt., Roma

Artikkelstart

Quintus Lutatius Catulus var en romersk senator, hærfører og forfatter.

Som konsul i 102 fvt. sammen med Marius ledet han den romerske hæren i kamp mot flere invaderende germanske folk. Etter å ha blitt presset tilbake av kimbrerne ved foten av Alpene, kom Marius ham til unnsetning året etter. Sammen klarte de å beseire kimbrerne ved Vercellae (det moderne Vercelli i Piemonte) i 101. De feiret triumf sammen, men var ikke enige i hvem som hadde den største æren i seieren.

Som optimat og venn av Sulla ble han og Marius bitre rivaler. Da Marius og Cinna i 87 gjenerobret Roma etter at Sulla var reist til sin østlige kommando mot Mithradates, var Catulus ett av ofrene.

Catulus skrev en beretning om sitt konsulat og utmerket seg som dikter. Han skal ha vært den første som introduserte det hellenistiske epigrammet til romersk litteratur. Av hans forfatterskap er imidlertid bare to epigram bevart, ettersom de siteres av henholdsvis Cicero og Aulus Gellius.

Han sønn med samme navn (Quintus Lutatius Catulus d.y., med tilnavnet Capitolinus) fortsatte farens spor som en optimat og støttespiller for Sulla. Han nådde konsulatet i 78 og forsvarte Sullas forordninger etter hans død. Han kom på kant med og i skyggen Caesar i sine siste år og døde i 61 fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg