By i Canada, hovedstad i provinsen Quebec, ved Saint Lawrence River, 400 kilometer vest for utløpet. Byen har 531 902 innbyggere og storbyregionen 800 296 innbyggere (2016).

Quebec er en viktig havneby som er Canadas nest største by (i areal), en av Nord-Amerikas eldste byer nord for Mexico og den eneste med fremdeles intakte vollgraver. Navnet Québec City brukes ofte (uoffisielt) for å skjelne byen fra provinsen. Franske navn er Québec (offisielt) og Ville de Québec. 

Siden 2009 er byen inndelt i seks bydeler og disse er igjen inndelt i 36 nabolag med nummer istedenfor navn. I byen finnes store kornsiloer, treforedlings-, metall-, lær- og konfeksjonsindustri. 94,6 prosent av befolkningen (2006) er fransktalende. En tredjedel av innbyggerne snakker både fransk og engelsk, og de fleste tilhører den katolske kirke.

Quebec fungerer som et kulturelt sentrum for det franske Canada. Quebec er et Nord-Amerikas største turistsentre grunnet sin historie og europeisk-pregede arkitektur. Det finnes tre katolske universiteter. Byen er sete for katolsk og anglikansk erkebiskop.

Industri og handel er konsentrert til gamlebyen, som for det meste ligger i de lavereliggende områdene nær elven, mens parlamentsbygningen, citadellet, påbegynt cirka 1820, og store boligstrøk ligger oppe på et høyere platå (Cap Diamant). Citadellet (i dag militærbase) hører med til gamlebyen (Vieux Québec), som i sin helhet er oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Her er latinerkvarter, militærmuseum, naturhistorisk park, akvarium, stort teater og det store verdensberømte slottslignende hotell Château Frontenac med mer. Byen har en internasjonal flyplass, Quebéc City Jean Lesage.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.