Faktaboks

Qiao Shi
Qiáo Shí 喬石, født Jiǎng Zhìtóng 蔣志彤
Uttale

IPA: /tɕʰɪǎʊ ʂɻ̌/, pinyin: qiáo shí, norsk: tsjiao shu

Født
24. desember 1924, Shanghai, Kina
Død
14. juni 2015, Beijing, Kina

Qiao Shi var en kinesisk toppolitiker. Han var aktiv i Kinas kommunistparti fra 1940 til 1998, der han mellom 1987 og 1997 var medlem av politbyråets stående komité, Kinas øverste beslutningsorgan.

Qiao Shi ble aldri Kinas leder, men er den i partiets historie som har innehatt flest lederskapsverv. De fleste av disse var innen justis, sikkerhet og lovgivning. For eksempel ledet han fra 1985 til 1992 sentralkommisjonen for politiske og juridiske anliggender (tilsvarende Norges justisdepartement). Fra 1993 til 1998 var han leder for nasjonalkongressens stående komité (tilsvarende norsk stortingspresident), som formelt rangerer som tredje høyeste stilling i Kina. Dette ble hans siste verv.

Qiao Shi regnes for å ha tilhørt den liberale fløyen i partiet, men holdt en lav profil under demonstrasjonene på Den himmelske freds plass og den påfølgende massakren i 1989. Som sådan var han het kandidat til å overta etter Zhao Ziyang som leder for kommunistpartiet samme år. Av uvisse årsaker tapte han imidlertid maktkampen mot den mindre erfarne Jiang Zemin, som siden presset ham ut av lederskapet ved å senke politbyråets øvre aldersgrense.

Rolle under massakren på Den himmelske freds plass

Qiao Shi nådde høyden av sin karriere samtidig med opptakten til en av de mest avgjørende hendelsene i Kinas historie: demokratibevegelsen på Den himmelske freds plass, som endte med å bli slått ned med vold.

Kina hadde da gått gjennom et tiår med store politiske og økonomiske reformer, og det hersket uenighet i partiet om hvorvidt protestene skulle tolereres og imøtekommes. Det er stadig et mysterium hvorfor Qiao Shi, som var regnet for en reformator og dessuten skal ha hatt sympati med de demonstrerende, valgte å ikke støtte generalsekretær Zhao Ziyang. Zhao motsatte seg bruk av militær makt, noe som etterpå ble hans politiske bane.

Ifølge memoarene til Zhao holdt Qiao Shi seg nøytral i politbyrået, der han var én av de fem medlemmene av den stående komiteen, Kinas øverste beslutningsorgan. Ifølge Wang Dan, en av demokratibevegelsens ledere, kunne Qiao Shi avverget massakren hvis han ikke hadde avholdt seg fra å stemme i den avgjørende stemmegivningen, som endte med to for og to mot. På denne tiden styrte han dessuten Kinas politistyrker, som formann for sentralkommisjonen for politiske og juridiske anliggender, og innehadde dermed reell voldsmakt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg