Arkeologiske funn vitner om menneskelig aktivitet i Qatar allerede i førhistorisk tid, fra 7500-8500  år tilbake, med jakt, fiske og sanking i steinalderen. Landets strategiske beliggenhet ved Persiske bukt bidro til migrasjon fra Den arabiske halvøy, og flere fiskersamfunn ble etablert. Utgravinger ved Sahgra sørøst i landet vitner om hvor viktig sjøen var for folk som slo seg ned her.

Qatar deltok i oldtidens handel mellom Golfen og Mesopotamia så tidlig som i al-Ubaidi-perioden (i det 5. og 4. Årtusen fvt.) samt med India; handelen over Indiske hav fikk et oppsving fra 200-tallet. Takket være handel framsto Qatar som et av de mest velstående deler av golfområdet allerede i det 3. og 2. årtusen fvt. Handel mellom Mesopotamia og Indusdalen gikk gjennom Golfen og vestkysten av dagens Qatar. Kontakten med omverdenen bidro til at flere kulturer etablerte seg på Qatar-halvøya i ulike perioder. Midt i det 2. årtusen fvt. ble området påvirket av kassittene som hadde tatt makten i Babylon, med bosetting i al-Kore bukta nord for Doha.

Også handelen i antikken, mellom de greske og romerske rikene i Europa og India, gikk sjøveis gjennom Golfen. Arkeologiske funn viser påvirkning på Qatar-halvøya særlig ved Ras Abaruk, hvor det var en stasjon for fiskeri, for å forsyne de sjøfarende handelsmenn. Både fisk og perler var eksportartikler fra Qatar i den gresk-romerske epoken.

Også i den persiske sasanidiske perioden, rundt 200-tallet fvt. spilte Qatar og golfregionen en viktig rolle som handelssenter. Fargestoffer, klær, perler, gull, sølv og dadler ble byttet mot varer fra Østen; Qatar bidro særlig med perler og lilla fargestoff for å farge klær, utvunnet fra snegler.

På 600-tallet ble Qatar islamisert gjennom innflytelse fra Bahrain, som området var under innflytelse av. Profeten sendte sin første utsending Al Ala al-Hadami til herskeren av Bahrain i 628, og islam ble akseptert som religion. Qatarsk historiefortelling mener at profeten Muhammed selv så vel som hans kone Aisha kledde seg i gevanter fra Qatar. I den tidlige islamske perioden var al-Huwailah på østkysten den viktigste byen i landet, hvor det i dag finnes arkeologiske funn fra denne tiden.

I 1076 ble landet erobret av emiren av Bahrain; Bahrain omfattet da området fra Basra i dagens Irak til Oman. Under det islamske umayyad- og abbasid-styret, henholdsvis fra Damaskus og Bagdad, fortsatte Qatars betydning som handelssenter å vokse, og området ble kjent også for avl av kameler og hester, mens perleindustrien ble utviklet som følge av økt etterspørsel av qatarske perler i Østen, helt til Kina. Med økt handel ble nye bosettinger langs kysten etablert, særlig i nord.

Etter en kort periode med portugisisk okkupasjon tidlig på 1500-tallet, da Portugal tok kontroll over Hormuz-stredet og etablerte handelsforbindelser, gjennomgikk Qatar en blomstringstid takket være inntekter fra perlefisket. I 1538 ble portugiserne fordrevet av osmanene, og Qatar lagt inn under den osmanske interessesfære, til britene etablerte sitt nærvær i landet på 1800-tallet – for å beskytte sine handelsinteresser østover.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.