Den herskende familien al-Thani har styrt Qatar fra slutten av 19. århundre, og i perioden opp til og etter landets selvstendighet i 1971. Familien tilhører  Mudari-stammen i Bani Tamim-folket, som kommer fra Ushaiqir i al-Washm-provinsen i Najd (Nejd), i dagens Saudi-Arabia. Etter først å ha slått seg ned i den sørlige delen av det senere Qatar tidlig i det 18. århundre, forflyttet familien seg sen noe senere til den nordlige delen, med Zubhara, Ruwais og Fuwairat.

Dynastiets grunnlegger var Muhammad ibn al-Thani, som styrte landet 1868-76. Han oppnådde Storbritannias anerkjennelse som leder for Qatar som en separat enhet fra Bahrain, hvilket la grunnlaget for Qatar som selvstendig stat. Hans etterfølger, Qasim ibn Muḥammad al-Thani, regnes som Qatars grunnlegger.

Det var ingen fastlagte retningslinjer for arverekkefølge i familien, noe som førte til stridigheter, hvor den sterkeste del fikk gjennomslag for sin kandidat som tronarving. Etter selvstendigheten har skifte av emir (statsoverhode) to ganger skjedd gjennom palasskupp; i 1972 da Khalifa ibn Hamad al-Thani avsatte sin onkel, Ahmad ibn Ali ibn Abdullah al-Thani, og i 1995 da Hamad ibn Khalifa al-Thani avsatte sin far, Khalifa ibn Hamad al-Thani. Sistnevnte var  sentral i å sikre Qatars selvstendighet, og ble den første emir.

Sjeik Muhammad bin al-Thani (1850-1878)
Sjeik Abdullah bin Jassim al-Thani (1913-1949)
Sjeik Ali bin Abdullah al-Thani (1949-1960)
Sjeik Ahmad bin Ali bin Abdullah al-Thani (1960-1972)
Sjeik Khalifa bin Hamad al-Thani (1972-1995)
Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani (1995-2013)
Sjeik Tamim bin Hamad al-Thani (2013-)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.