Pyongyang lufthavn, Sunan

Åpningen av den nye flyplassen i 2015
Av /Pressefoto.
Kim Jong-un inspiserer den nye flyplassen i 2015
Av /Pressefoto.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Pyongyang lufthavn, Sunan, er hovedflyplass for den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang og viktigste lufthavn for all internasjonal trafikk til og fra Nord-Korea. Lufthavnen ligger ca. 25 kilometer nord for Pyongyang sentrum og ca. 2 kilometer fra byen Sunan.

Historie

Den første flyplassen i Pyongyang lå øst for Taedong-elven. Etter andre verdenskrig ble det behov for en større og mer moderne lufthavn, og valget falt på området utenfor landsbyen Sunan, hvor flyplassen ligger idag.

Under Koreakrigen ble flyplassen okkupert av FN-styrker i syv uker, og på den tiden ble det flydd inn en mengde forsyninger til befolkningen i Sunan og områdene rundt. Den 13. mai 1953 ble lufthavnen oversvømmet da amerikanske styrker bombet Toksan-demningen. Etter krigen begynte den nordkoreanske regjeringen å reparere og utvide flyplassen.

I 2012 påbegynte tusenvis av arbeidere bygging av ny terminal for lufthavnen. Mesteparten av arbeidet ble gjort for hånd. Terminalen, som er delt mellom innenriks- og utenriks trafikk, ble åpnet i 2015/2016. I september 2016 sto et servicebygg ferdig, som inkluderte hangarer og leiligheter for høytstående tjenestemenn i Air Koryo, landets nasjonale flyselskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg