Puerto Plata

Festningen San Felipe ved Atlanterhavskysten er den eneste gjenværende bygningen fra 1500-tallet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Puerto Plata er en havneby på nordkysten av Den Dominikanske republikk, ved foten av fjellet Isabel de Torres. Med 128 240 innbyggere (ONE, 2010) er Puerto Plata den tredje mest folkerike byen landet, og utgjør hovedstaden i provinsen med samme navn. Puerto Plata har et levende kunst- og kulturliv, lange sandstrender og betydelig turisme.

Faktaboks

Uttale
puˈerto plˈata
Også kjent som
San Felipe de Puerto Plata

I omegn finnes en av verdens største forekomster av rav. Byens rav-museum huser en samling av fossiler. Det går taubane til toppen av Isabel de Torres, med panoramautsikt over byen og havnen. På toppen av fjellet står en Kristus-statue, lik den på Corcovado i Rio av Janeiro. Handel og turisme er byens viktigste næringer.

Historie

Puerto Plata ble planlagt av brødrene Kristoffer og Bartolomé Columbus i 1496 og grunnlagt av koloniadministrator Nicolás de Ovando i 1503. Fra 1822 til uavhengigheten i 1844 lå byen under haitisk styre. Puerto Plata vokste under sosial og kulturell innflytelse av europeisk innvandring, noe som ga den et annet utseende enn andre byer i landet. Da Spania forsøkte å gjenvinne kontroll over Den dominikanske republikk under den såkalte restaureringskrigen (1863–1865) ble byen totalødelagt av brann. Festningen San Felipe (1540) er eneste bygningen fra kolonitiden som står igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg