Faktaboks

Publius Cornelius Dolabella
Uttale
dolabˈella
Født
69 fvt., Roma, Romerriket (nåtidens Roma, Italia)
Død
43 fvt., Laodicea, Romerriket (nåtidens Latakia, Syria)
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Publius Cornelius Dolabella var en romersk politiker og konsul i seinrepublikken.

Dolabella var for en kort periode (50–46 fvt.) Ciceros svigersønn, da han var gift med hans datter Tullia. Dolabella sluttet seg til Julius Caesar under den store romerske borgerkrigen. Han lot seg adoptere inn i en plebeiisk slekt og ble valgt som folketribun i 47 fvt., hvorpå han presset på for allmenn gjeldssanering (også for å slippe unna egne kreditorer) og utløste med det opptøyer i Roma, som Marcus Antonius slet med å få kontroll over. Han hadde fortsatt Caesars tillit og fulgte ham i borgerkrigen til Nord-Afrika og Spania, og fikk både konfiskerte eiendommer og lovnad om konsulatet, men det siste blokkerte Antonius for.

Etter mordet på Caesar, holdt han se inne også med "tyrannmorderne" og ble tildelt konsulembetet i år 44 fvt. Etter å ha forhandlet også med Antonius lyktes han å bli prokonsul over Syria, men han henrettet guvernøren i Asia, Trebonius, og plyndret provinsen. Dolabella ble derfor erklært lovløs av senatet, og da han ble angrepet og truet av Gaius Cassius, lot han seg drepe av en av sine soldater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg