Ptolemaios 5 Epifanes

Faktaboks

Ptolemaios 5 Epifanes
Ptolemaios V Epifanes

Rosettasteinen. British Museum, London.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ptolemaios 5 Epifanes, egyptisk konge som regjerte 205-181 fvt. Ptolemaios var sønn av Ptolemaios 4. Som skikken var blant de ptolemeiske kongene, giftet han seg med sin søster, dronning Kleopatra 1. Under hans styre gikk de fleste koloniene i Syria, Lilleasia og Hellas tapt. Ptolemaios 5 er kanskje best kjent for Rosettasteinen, som ble reist i år 9 av hans regjeringsperiode.

Siden funnet av Rosettasteinen, har det blitt funnet en rekke flerspråklige inskripsjoner fra denne tiden. Senest vinteren 2014/2015 ble det gjort et nytt funn. En ekspedisjon bestående av arkeologer fra Egypt og Den dominikanske republikk avdekket da en steinstøtte i Taposiris Magna, en ptolemeisk havneby 45 kilometer vest for Alexandria. Inskripsjonen er identisk med teksten på en tilsvarende støtte som tidligere var blitt funnet ved Philae-tempelet i Aswan, helt i andre enden av det egyptiske riket. Steinstøttene ble reist på befaling av Ptolemaios 5, to år før han fikk hugget Rosettasteinen.

De flerspråklige steinstøttene var tydeligvis et viktig medium for kongene på denne tiden, og ble brukt til å kunngjøre politiske bragder til folk over hele landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg