Provence-Alpes-Côte d'Azur, region i Frankrike, ved middelhavskysten mellom Rhônes delta og den italienske grensen, omfatter departementene Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse, Bouches-du-Rhône, Var og Alpes-Maritimes. 31 400 km2 med 4 953 675 innbyggere (2013). Regionen svarer i store trekk til det historiske landskapet Provence. Hovedstad er Marseille.

Den sørlige delen av Alpene dominerer landskapet i øst, og faller mot sør bratt ned mot Middelhavet og Côte d' Azur. I vest munner Rhône ut ved slettelandet i Camargue og La Crau.

Bosettingen er i stor grad konsentrert til kystområdene og langs Rhône. Her har befolkningsveksten vært stor, bl.a. som følge av stor innvandring fra Nord-Afrika. I de indre og høyereliggende deler (departementene Alpes-de-Haute-Provence og Hautes-Alpes) har befolkningsveksten vært langt mer moderat. 90 % av befolkningen bor i byer; urbaniseringsgraden er imidlertid langt høyere i kystområdene enn i innlandet.

I departementene Var og Vaucluse dominerer jordbruket, med dyrking av sitrusfrukt, oliven og hvete. Turismen er en viktig inntektskilde langs Rivieraen og i Alpene. Marseille er en svært viktig havneby med variert industri og handel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.