Provence-Alpes-Côte d'Azur

Artikkelstart

Provence-Alpes-Côte d'Azur er en region i Frankrike, ved middelhavskysten mellom Rhônes delta og den italienske grensen, og omfatter departementene Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse, Bouches-du-Rhône, Var og Alpes-Maritimes. Regionen er på 31 400 kvadratkilometer og har 5 030 890 innbyggere (2017). Regionen svarer i store trekk til det historiske landskapet Provence. Hovedstad er Marseille.

Faktaboks

Uttale
pråvˈãs alp kåtdazˈyr

Natur

Den sørlige delen av Alpene dominerer landskapet i øst, og faller mot sør bratt ned mot Middelhavet og Côte d' Azur. I vest munner Rhône ut ved slettelandet i Camargue og La Crau.

Befolkning

Bosettingen er i stor grad konsentrert til kystområdene og langs Rhône. Her har befolkningsveksten vært stor, blant annet som følge av stor innvandring fra Nord-Afrika. I de indre og høyereliggende deler (departementene Alpes-de-Haute-Provence og Hautes-Alpes) har befolkningsveksten vært langt mer moderat. Nitti prosent av befolkningen bor i byer; urbaniseringsgraden er imidlertid langt høyere i kystområdene enn i innlandet.

Næringsliv

I departementene Var og Vaucluse dominerer jordbruket, med dyrking av sitrusfrukt, oliven og hvete. Turismen er en viktig inntektskilde langs Rivieraen og i Alpene. Marseille er en svært viktig havneby med variert industri og handel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg