Provence-Alpes-Côte d'Azur

Provence-Alpes-Côte d'Azur, region i Frankrike, ved middelhavskysten mellom Rhônes delta og den italienske grensen, omfatter departementene Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse, Bouches-du-Rhône, Var og Alpes-Maritimes. 31 400 km2 med 4 953 675 innbyggere (2013). Regionen svarer i store trekk til det historiske landskapet Provence. Hovedstad er Marseille.

Faktaboks

uttale:
pråvˈãs alp kåtdazˈyr

Natur

Den sørlige delen av Alpene dominerer landskapet i øst, og faller mot sør bratt ned mot Middelhavet og Côte d' Azur. I vest munner Rhône ut ved slettelandet i Camargue og La Crau.

Befolkning

Bosettingen er i stor grad konsentrert til kystområdene og langs Rhône. Her har befolkningsveksten vært stor, bl.a. som følge av stor innvandring fra Nord-Afrika. I de indre og høyereliggende deler (departementene Alpes-de-Haute-Provence og Hautes-Alpes) har befolkningsveksten vært langt mer moderat. 90 % av befolkningen bor i byer; urbaniseringsgraden er imidlertid langt høyere i kystområdene enn i innlandet.

Næringsliv

I departementene Var og Vaucluse dominerer jordbruket, med dyrking av sitrusfrukt, oliven og hvete. Turismen er en viktig inntektskilde langs Rivieraen og i Alpene. Marseille er en svært viktig havneby med variert industri og handel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg