Atlas og Prometeus

Vasemaleri som viser titanene Atlas og Prometeus og hvordan de ble straffet av Zevs. Vasen er datert til 560-550 fvt.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Prometeus er en av titanene, slekten av guddommelige vesener som ifølge gresk mytologi hersket over verden før Zevs og de olympiske guddommene. Han var opprinnelig en gud for ilden i likhet med Hefaistos.

Faktaboks

Uttale
promˈethevs
Etymologi
gresk ‘den forut kloke’

Navnet betyr «den forut kloke», og han ble regnet som den viseste av alle titanene. I myter og fortellinger framstilles han ofte som en opprører mot gudene, og venn av menneskene. I tragedien Prometeus bundet omtaler Aiskhylos han som en kulturbringer og en som brakte vitenskap til menneskene. Prometeus er sønn av titanen Iapetos og har tre brødre: Epimeteus («den etterpåkloke»); Atlas, titanen som bærer himmelen på sine skuldre som straff for sin deltakelse i titanenes krig mot gudene; og Menoetius, som ble drept av Zevs i den samme krigen. Prometeus forutså hvordan krigen ville ende, og kjempet derfor på Zevs' side sammen med Epimeteus.

I mytologien

Prometheus
Prometheus bundet. Louvre.
Av .

Mange av mytene om Prometeus handler om hvordan han hjelper menneskeheten på ulike måter. En av de mest kjente kjenner vi fra mytefortelleren Hesiod, som forteller hvordan dyreoffer til gudene ble innført. Spørsmålet var hvem som skulle få de ulike delene av offerdyret. I myten blir Prometeus bedt om å hjelpe til med å avgjøre dette, noe han gjør ved å legge restene av dyrene i to sekker. I den ene legger han alt kjøttet, men dekker det over med magesekken og innvollene. I den andre legger han benene, men dekker dem over med et lag med glinsende fett. Zevs skal så velge hvilken sekk gudene skal ha, og velger sekken med benene. Hesiod påpeker at Zevs visste at kjøttet lå under innvollene, men velger benene allikevel. Det motsier en tidligere versjon av myten, som sier at Zevs ble lurt av Prometeus til å velge sekken med ben. Ifølge denne versjonen skal Zevs ha blitt sint og fjernet ilden fra menneskene som straff. I begge versjonene er myten et eksempel på det man kaller en etiologisk myte, det vil si en myte som forklarer hvorfor ting er som de er, i dette tilfellet offerpraksisen som varte gjennom hele antikken, hvor menneskene ga benene og fettet til gudene og spiste kjøttet selv.

En annen, litt yngre myte, forteller hvordan Prometeus stjeler ilden fra gudene og gir den tilbake til menneskene. Zevs blir rasende og sender Pandora til Jorden, og straffer Prometeus ved å lenke ham til en klippe, hvor en ørn hakker i hans lever. Leverens regenererende egenskaper gjør at den vokser fram igjen hver natt, slik at ørnen igjen kan spise den dagen etter. Han befris til slutt av Herakles, som skyter ørnen.

Prometeus knyttes også til skapelsen av menneskene. I dialogen Protagoras omtaler Platon (428–347 fvt.) Prometeus som menneskets skaper. Dette bygger på eldre myter som forklarer at Prometeus skapte menneskene etter at Athene ga tillatelse til det. Han skal ha skapt mennesker av leire og vann, mens Athene blåste liv i dem.

Prometeus er far til Devkalion, mannen som sammen med sin kone Pyrrha overlever den store floden Zevs sender til jorden for å utslette alt liv. Prometeus advarer sin sønn om den kommende katastrofen og hjelper til med å bygge en ark Devkalion og Pyrrha kan overleve i. Når vannet trekker seg tilbake, stiger de to i land, og Devkalion og Pyrrha skaper deretter mennesker ved å kaste steiner over skulderen sin. Steiner som Devkalion kaster, blir til menn, mens de Pyrrha kaster, blir til kvinner. Slik vokser en ny menneskeslekt fram.

Kult

I Athen ble Prometeus tilbedt sammen med ildguden Hefaistos, blant annet i Akademiet i Athen. De to var også viktige for pottemakere i byen. Prometeus ble feiret hvert år i Athen med fakkelløp (Promethia eller Prometheia), som startet ved alteret i Akademoslunden, hvor faklene ble tent.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Burkert, Walter, Greek Religion. 1985

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg