Profil

Bokomslag til Tidsskriftets forståelsesformer: Profil og profilister 1959-89 av Jahn Thon. Utgitt i 1995.

.

Artikkelstart

Profil var et norsk tidsskrift, startet i 1959 som et utspring av Filologen, studenttidsskriftet for Historisk-Filosofisk fakultet ved Universitetet i Oslo. I 1966 overtok Jan Erik Vold, Dag Solstad og Espen Haavardsholm redaksjonen. Tidsskriftet introduserte og utforsket trekk ved den internasjonale modernismen, som på den tiden var lite kjent i Norge, og tok etter hvert også klart stilling for venstresiden i norsk og internasjonal politikk.

Faktaboks

Uttale
profˈil

Tidsskriftet ble oppfattet som talerør for en ny generasjon, og de mest kjente forfatterne som er assosiert med den såkalte Profil-kretsen, er Jan Erik Vold, Dag Solstad, Espen Haavardsholm, Liv Køltzow, Tor Obrestad, Eldrid Lunden og Paal-Helge Haugen. Tidsskriftet opphørte etter noen år.

I 1984 ble Profil relansert som et generelt kulturtidsskrift. Frem til tidsskriftet igjen opphørte i 1989, markerte det seg som det sentrale organet når det gjaldt å gi rom for presentasjon av postmodernisme-begrepet i Norge i 1980-årene.

Forfatter og litteraturprofessor Jahn Thon (1946–2018), skrev i 1995 en bok om Profil; Tidsskriftets forståelsesformer. Profil og profilister 1959–1989.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg