Hærland i Eidsberg, norsk næringsmiddelkonsern med grossistsalg av egg, fjærfekjøtt og egenforedlede produkter, eies av ca. 1250 produsenter og er medlem av Norsk Landbrukssamvirke. Prior har også markedsreguleringsansvar på egg- og fjærfesektoren og ble etablert i 1929 som Norske Eggsentraler, en sammenslutning av seks distriktssentraler (se eggsentral). Skiftet i 1999 navn til Prior Norge og er organisert som et konsern fra 2001. Prior som produktvaremerke ble innført i 1977, tidligere (fra 1934) var eggene markedsført som Sol-egg. Omsetning ca. 4 mrd. kr med rundt 1500 ansatte (2004).

Prior har seks eggpakkerier (i Bergen, Bø i Telemark, Heimdal i Trondheim, Rakkestad, Sandnes og Silsand i Troms) og tre fjærfeslakterier (i Elverum, Rakkestad og Sandnes). Omfatter dessuten foredlingsbedriftene Prior Hærland (kjøtt) og Prior Eggprodukter (i Revetal i Vestfold), samt Samvirkekylling (i Våler i Solør), som ruger og klekker kyllinger til slaktekyllingproduksjon. Prior Hærland ble etablert i 1956 som et slakteri (gris, senere storfe, småfe og kylling), ble i 1988 heleid av Norske Eggsentraler og er fra 1994 Priors foredlingsanlegg for hvitt kjøtt.

Prior Norge og Gilde Norsk Kjøtt (kjøttsamvirket) ble i 2006 fusjonert til konsernet Nortura BA, men varemerkene Prior og Gilde ble beholdt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.