Hærland i Eidsberg, norsk næringsmiddelkonsern med grossistsalg av egg, fjærfekjøtt og egenforedlede produkter, eies av ca. 1250 produsenter og er medlem av Norsk Landbrukssamvirke. Prior har også markedsreguleringsansvar på egg- og fjærfesektoren og ble etablert i 1929 som Norske Eggsentraler, en sammenslutning av seks distriktssentraler (se eggsentral). Skiftet i 1999 navn til Prior Norge og er organisert som et konsern fra 2001. Prior som produktvaremerke ble innført i 1977, tidligere (fra 1934) var eggene markedsført som Sol-egg. Omsetning ca. 4 mrd. kr med rundt 1500 ansatte (2004).

Prior har seks eggpakkerier (i Bergen, Bø i Telemark, Heimdal i Trondheim, Rakkestad, Sandnes og Silsand i Troms) og tre fjærfeslakterier (i Elverum, Rakkestad og Sandnes). Omfatter dessuten foredlingsbedriftene Prior Hærland (kjøtt) og Prior Eggprodukter (i Revetal i Vestfold), samt Samvirkekylling (i Våler i Solør), som ruger og klekker kyllinger til slaktekyllingproduksjon. Prior Hærland ble etablert i 1956 som et slakteri (gris, senere storfe, småfe og kylling), ble i 1988 heleid av Norske Eggsentraler og er fra 1994 Priors foredlingsanlegg for hvitt kjøtt.

Prior Norge og Gilde Norsk Kjøtt (kjøttsamvirket) ble i 2006 fusjonert til konsernet Nortura BA, men varemerkene Prior og Gilde ble beholdt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.