Povel Ramel var en svensk revykunstner, -forfatter, -produsent og komponist som regnes som en av de mest sentrale personene innen svensk revy i etterkrigstiden.

Han ledet sitt eget revyselskap, AB Knäppupp, fra 1953. Fra 1940-årene av var han et sentralt navn i svensk revy, og med sin usedvanlige fabuleringsevne og sin sikre musikalitet var den fremste representanten for den akademiske revytradisjonen fra Karl Gerhard.

Povel Ramel laget i revyene sine et skreddersydd materiale for musikalsk begavede skuespillere som Martin Ljung, Brita Borg, Monica Zetterlund og Grynet Molvig, som alle tilhørte hans faste ensemble. Lill Lindfors og Hasse Alfredson er to av artistene som fikk sitt gjennombrudd hos ham.

I perioden 1968–1977 samarbeidet han med Wenche Myhre, blant annet i de to suksesrike PoW-showene. Hun var også «hovedperson» i hans siste Knäppupp-revy, Knäpp igen (1993).

Ramel spilte inn flere filmer og hadde utallige platesuksesser, blant annet Ta av dig skorna og Dom sista entusiasterna, den siste med Wenche Myhre. Lingonben. Samlade texter utkom i 1978. Han gav ut erindringene Följ mej bakåt vägen (1992) og Som om inget hade hänt (1999).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.