Povel Ramel

Faktaboks

Povel Ramel
friherre Povel Karl Henric Ramel
Uttale
rˈamel
Født
1. juni 1922, Stockholm
Død
5. juni 2007, Lidingö

Wenche Myhre og Povel Ramel i TV-programmet Hylands hörna, 1970.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Povel Ramel var en svensk revykunstner, revyforfatter, revyprodusent, sanger og komponist som regnes som en av de mest sentrale personene innen svensk revy i etterkrigstiden.

Han ledet sitt eget revyselskap, AB Knäppupp, fra 1953. Fra 1940-årene av var han et sentralt navn i svensk revy, og med sin usedvanlige fabuleringsevne og sin sikre musikalitet var den fremste representanten for den akademiske revytradisjonen fra Karl Gerhard.

Samarbeidspartnere

Povel Ramel laget i revyene sine et skreddersydd materiale for musikalsk begavede skuespillere som Martin Ljung, Brita Borg, Monica Zetterlund og Grynet Molvig, som alle tilhørte hans faste ensemble. Lill Lindfors og Hasse Alfredson er to av artistene som fikk sitt gjennombrudd hos ham.

I perioden 1968–1977 samarbeidet han med Wenche Myhre, blant annet i de to suksesrike PoW-showene. Hun var også «hovedperson» i hans siste Knäppupp-revy, Knäpp igen (1993).

Utgivelser

Povel Ramel. Foto 1951.
Av /Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Ramel spilte i flere filmer og hadde utallige platesuksesser, blant annet Ta av dig skorna og Dom sista entusiasterna, den siste med Wenche Myhre. Lingonben. Samlade texter utkom i 1978. Han ga ut erindringene Följ mej bakåt vägen (1992) og Som om inget hade hänt (1999).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg