Poundbury

Poundbury. En del av den tette, lave landsbybebyggelsen i tradisjonell engelsk småbystil. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Poundbury er en moderne landsby i tradisjonell, gammeldags landsbystil i Dorchester, Dorset, England. Landsbyen er et eksperiment, bygd etter ideer av prins Charles, der man prøver å utfordre etterkrigstidens trender innen byplanlegging.

Arkitekt og hovedplanlegger er den luxemburgske arkitekten Leon Krier (født i 1946), som startet planleggingen i slutten av 1980-årene. Byggingen begynte i 1993. Det er planlagt at det hele skal stå ferdig i 2025, da vil Poundbury bestå av 3000 boliger, og ha omtrent 6000 innbyggere, hvis alt går etter planen.

Prosjektet har mye til felles med New Urbanism-tenkningen i USA, der arbeidsplasser og boliger plasseres ikke for langt fra hverandre, biltransport reduseres og fotgjengere prioriteres. I planleggingen blir det lagt vekt på at bygningenes dimensjoner ikke skal være for store, bygningenes utforming skal varieres og det skal anlegges gater og plasser som trivelige uterom mellom husene. Arkitekturen er tradisjonell og ny-klassisk, og har vært kritisert for å være nostalgisk, som et lite Disneyland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg