PostScript, sidebeskrivelsesspråk (programmeringsspråk som benyttes til å håndtere utskrift av tekst og grafikk) fra det amerikanske selskapet Adobe. PostScript er blitt en de facto standard innen grafisk industri.

Et PostScript-program er en serie kommandoer skrevet i vanlig tekst, som forklarer hvor tekst og grafikk skal stå på en side. Det er mulig å programmere direkte i PostScript – språket kan også brukes til beregninger og andre formål – men i praksis utformer man siden i et ombrekkingsprogram, og overlater til programmet å generere PostScript-kommandoene som beskriver den. PostScript-kommandoene kan tolkes direkte i utskriftsenheten (f. eks. en laserskriver eller fotosetter), eller de kan kjøres gjennom en driver på en datamaskin før de går til utskriftsenheten. Det finnes også skjermtolkere for PostScript, og frem til annen halvdel av 1990-årene, før PDF ble alminnelig, var det vanlig å utveksle dokumenter i PostScript-format, det vil si som programmer i språket PostScript.

I 1990 innførte Adobe PostScript «Level 2» med datakomprimering for raskere utskrift og forbedring innen fargeutskrift. I 1997 kom «Level 3» med ytterligere forbedringer, flere fonter og evnen til å håndtere flere formater, blant dem HTML, PDF, GIF og JPEG.

Et eget format, EPS (for Encapsulated PostScript), er et PostScript-basert format for vektor- og punktgrafikk, også med tekst, for objekter som gjerne er mindre enn en hel side. EPS brukes til å distribuere blant annet bilder til trykking.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.