Posidonius

Faktaboks

Posidonius
Poseidonios, Poseidonius
Uttale
poseidˈonios
Født
135 fvt., Apameia, Syria
Død
51 fvt.
Replika av en byste fra 100-50 fvt. Finnes i Napolis arkeologiske museum.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Posidonius var en gresk filosof og en stoiker. Han forsøkte å smelte platoniske og aristoteliske tanker sammen med stoisismen, og han forfattet mange skrifter (filosofiske, historiske, etnografiske og naturvitenskapelige), som bare er bevart i fragmenter.

Hans påvirkning lar seg etterspore blant annet hos Cicero, Plinius den eldre og de romerske historikerne Sallust, Caesar og Tacitus. Historisk sett er Posidonius en viktig samler og formidler til ettertiden av gresk-romersk kulturgods.

Posidonius utførte en beregning av jordklodens størrelse etter noenlunde samme metode som Eratosthenes 150 år tidligere. Han observerte stjernen Canopus inntil 7½° over horisonten i Alexandria, mens den på Rhodos ikke steg over horisonten. Posidonius anslo Rhodos å ligge 5000 stadier nord for Alexandria, og beregnet derav Jordens omkrets til 240 000 stadier. Lengden av et stadion kunne variere fra sted til sted i antikkens Hellas; derfor er Posidonius' resultat vanskelig å bedømme. I alle tilfeller var det feil i både vinkelmåling og anslått avstand mellom de to byene, men på en slik måte at feilene oppveide hverandre og ga et resultat nær den sanne verdien. Senere reviderte Posidonius beregningen sin og kom frem til en omkrets på 180 000 stadier, som påviselig ligger lengre fra den sanne verdien.

I middelalderen var de lærde delt i synet på hvilken beregning som skulle legges til grunn for Jordens størrelse - Eratostenes' eller Posidonius'.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

Skal begge navnene stå som i artikkelen, eller som alternative skrivemåter? Er ikke det ene den greske forma og det andre den latinske?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg