Portugals befolkning

Landets hovedstad Lisboa ligger på sju høydedrag. En stor del av gatene er trappegater og flere steder går taubaner. Bildet viser utsikt mot festningen Castello de São Jorge. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Folketallet i Portugal er beregnet til 10 286 263 innbyggere (2019). Av disse bor 243 354 på Asorene og 248 982 på Madeira (2018). På fastlandet bor en stor andel av Portugals innbyggere i byene eller storbyregionene Lisboa eller Porto. Befolkningstettheten i landet ligger i gjennomsnitt på 114 innbyggere per kvadratkilometer (Pordata, 2018).

Befolkningsutvikling

Portugal har i noen år vært et av landene i EU med negativ befolkningsutvikling. Differansen mellom fødsler og dødsfall lå på minus 25 214 i 2019, samtidig som at utflyttingen samme år var på 44 506 personer.

Portugal har en av de eldste befolkningene i EU; 21,7 prosent av innbyggere er over 65 år (2019). Innenfor EU er det kun Hellas og Italia som så vidt har en større andel eldre. Fram mot 2030 er befolkningen i Portugal beregnet å minke til om lag 9 848 000 personer. Historisk hørte Portugal lenge til de landene i Europa som hadde størst befolkningstilvekst, men økningen av mennesker og arbeidskraft var langt større enn mulighetene for arbeid i jordbruk og industri.

Emigrasjonen har derfor i lange perioder vært stor, særlig til Brasil. Over en million portugisere emigrerte til Brasil i hundreårsperioden fra 1820 til 1920, og en del flyttet også til land som Mosambik og Angola.

Det langvarige diktaturet fra begynnelsen av 1930-tallet fram til 1974, førte også til at mange emigrerte. De siste årene har det igjen foregått utvandring både til andre europeiske land, særlig Frankrike, Tyskland og Luxembourg, men også vestover til USA, Canada og Brasil, samt sørover til blant annet Mosambik og Angola. Noe immigrasjon foregår også, særlig fra land som tidligere har vært portugisiske kolonier og der portugisisk dermed er blant landenes offisielle språk.

Språk

Offisielt språk i Portugal er portugisisk, et språk som på verdensbasis anslås å snakkes av et sted mellom 220 og 250 millioner mennesker. CPLP (Comunidade dos Países de Língua Portuguesa), samveldet av portugisiskspråklige land, ble stiftet i 1996.

I tillegg snakkes språket mirandesisk i den historiske provinsen Trás-os-Montes, en asturiansk-leonesisk dialekt av spansk. En variant av rumensk snakkes av omlag 5000 mennesker. I de autonome regionene Madeira og Asorene snakkes portugisisk.

Utdanning 

96,1 prosent av innbyggerne i Portugal over 15 år kan lese og skrive (FN-sambandet, 2018). Om lag 10,6 prosent av innbyggerne slutter på skolen før endt grunnskole (Pordata, 2019).

Religion

Romersk-katolsk religion er dominerende i Portugal. Kirke og stat har vært adskilt siden 1911. 92 % av befolkningen regnes som katolikker, og 1,5 % er protestanter. Portugal har flere bispeseter og et av Europas viktigste pilegrimssteder, Fátima. Landet har flere religiøse festivaler og feiringer. Befolkningen på Madeira og Asorene er også overveiende romersk-katolsk, og øygruppene har flere religiøse markeringer.

Historie

Den iberiske halvøy har vært bosatt svært lenge. Man har imidlertid flere funn fra nyere steinalder og bronsealder enn fra den paleolittiske perioden (tidlig steinalder). Den historisk opprinnelige befolkningen, som regnes for å ha vært såkalte iberere, fikk allerede i oldtiden selskap av keltere, deretter av fønikere og siden av romerne. Under folkevandringstiden kom germanere, og deretter arabere. Portugal var i mange år en kolonistat som koloniserte en rekke land på flere kontinenter. Portugals beliggenhet med den lange kystlinjen inviterte også til bosetting av sjøfolk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg