Portugals befolkning

Landets hovedstad Lisboa ligger på sju høydedrag. En stor del av gatene er trappegater og flere steder går taubaner. Bildet viser utsikt mot festningen Castello de São Jorge. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Folketallet i Portugal er beregnet til 10,6 mill. (2006). I 2006 var årlig befolkningstilvekst beregnet til 0,36 %. Fødselsraten var for 2005 10,72 ‰ og dødeligheten 10,5 ‰.

Portugal hørte lenge til de land i Europa som hadde størst befolkningstilvekst, og økningen var langt større enn mulighetene for økt sysselsetting i jordbruk og industri. Emigrasjonen har derfor i lange perioder vært svært stor, særlig til Brasil – der over 1 mill. portugisere slo seg ned i årene mellom 1820 og 1920 – og de tidligere afrikanske koloniene Mosambik og Angola. Etter 1960 har det foregått en betydelig utvandring til andre europeiske land, særlig Frankrike og Tyskland, og til USA. Noe av utflyttingen ble oppveid ved at det kom ca. 800 000 portugisere tilbake fra de tidligere koloniene (retornados eller desalojados).

Befolkningen er etnisk svært homogen, og så å si hele befolkningen er regnet som portugisere. I tillegg finnes små grupper av kapverdere, angolanere, brasilianere, franskmenn og spaniere. Den opprinnelige befolkning, ibererne, ble alt i oldtiden blandet med keltere, fønikere og særlig romere. Under folkevandringene kom germanere, deretter arabere, og under 1500-tallet ble det innført afrikanske slaver.

Størst befolkningstetthet er det i områdene langs kysten, særlig til området nord for Tejo. Innlandet og den sørligste delen av landet er langt tynnere befolket. Landsbyene er størst i sør (Alentejo), hvor de ofte ligger samlet rundt de enkelte storgods, mens småbruk og mindre landsbyer er vanlige lenger nord, der det også finnes mer spredt bosetning. Omkring 65,6 % av befolkningen bor i byer og tettbygde strøk (2005). Største byer er Lisboa (564 600 innb. i 2001) og Porto (263 100 innb. i 2001).

Religion

Etter at republikken ble innført i 1910, ble stat og kirke atskilt (1911). 92 % av befolkningen regnes fortsatt som katolikker, 1,5 % er protestanter. Portugal har et av Europas viktigste pilegrimssteder, Fátima.

Språk

Offisielt språk er portugisisk. I tillegg til portugisisk bruker ca. 10 000 i regionen Trás-os-Montes mirandesisk, som er en asturiansk-leonesisk dialekt av spansk. Av landets ca. 10 500 sigøynere brukes et iberoromansk sigøynerspråk, som i Portugal heter calão, av ca. 5000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg