Pommern - historie

Pommern (polsk 'landet langs havet') hadde først trolig keltisk, siden germansk befolkning. På 600-tallet evt. trengte slaviske stammer inn i kystdistriktene mellom Rügen og Wisła. En av dem var pomoranerne, derav navnet Pommern. Historisk sett kan Pommern inndeles i Vest-Pommern fra Rügen og østover, og Pommerellen eller Pomerellen, rundt Gdańsk og sørover langs Wisła til Bydgoszcz.

Faktaboks

uttale:

pˈommern

etymologi:

fra kasjubisk po more 'langs havet'

også kjent som:

Pomorze (polsk), Pòmòrskô (kasjubisk)

De slaviske stammene behersket lenge både Vest-Pommern og Pommerellen. På andre halvdel av 900-tallet underla den polske fyrst Mieszko 1 seg hele kysten, og sønnen Bolesław grunnla rundt år 1000 et bispesete i Kołobrzeg. Med det begynte innføringen av kristendommen i området. Senere i middelalderen styrte et lokalt slavisk dynasti i Vest-Pommern, men fra slutten av 1100-tallet begynte tysk kolonisering, og befolkningen ble sterkt germanisert. Området hadde imidlertid fortsatt nær økonomisk kontakt med Polen gjennom elvetrafikken på Oder, og politisk tilknytning gjennom de pommerske fyrstene som fra 1455 hadde Lębork og Bytów i Pommerellen som len.

Etter en tid med føydaloppløsning førte trusselen fra Brandenburg og byutviklingen til at Vest-Pommern atter ble samlet i 1479. Etter at den pommerske fyrsteslekten døde ut i 1637, sikret Brandenburg seg ved freden i Westfalen i 1648 det meste av Vest-Pommern. Sverige fikk de vestligste distriktene med Stettin (Szczecin). Ved freden i Stockholm i 1720 måtte Sverige gi fra seg Stettin til Preussen, og etter Kielfreden i 1814 overtok Preussen også resten (Stralsund og Rügen). Frem til 1945 var hele Vest-Pommern en prøyssisk provins.

Pommerellen, området mellom Vest-Pommern og Øst-Preussen med hovedbyen Gdańsk (Danzig), var blitt okkupert av de tyske ridderne i 1308, men ble gjenerobret av Polen under krigen i 1454–1466. Etter Polens første deling i 1772 kom hele Pommerellen under Preussen, men i 1919 ble det meste igjen polsk og tilsvarte den Polske korridor.

I 1945 ble Vest-Pommern delt, slik at hele Pommern øst for Oder, innbefattet Szczecin og Świnoujście (Swinemünde), ble innlemmet i Polen, mens de vestligste delene forble i det nye DDR, siden 1990 Forbundsrepublikken Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg