Faktaboks

Politijuristene

Tidligere navn: Politiembetsmennenes landsforening (1908–2008)

Politijuristene er en forening for jurister i Politidirektoratet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), politidistriktene eller politiets særorganer og andre enheter, som har medlemskap i Norges Juristforbund. Politijuristene hadde i 2022 om lag 1200 medlemmer, hvorav cirka to tredeler er påtalejurister.

Foreningen ble stiftet 13. januar 1908 som Politiembetsmennenes landsforening (PEL). I 2008 ble foreningen tilknyttet Norges Juristforbund gjennom dennes Seksjon stat. Samtidig ble navnet på foreningen endret til Politijuristene.

Historikk

Det var politimester i Kragerø, Oscar Heyerdahl, som tok initiativet til å danne Politiembetsmennenes landsforening. Bakgrunnen var et ønske om å få en større tyngde bak kravet om lønnsforhøyelse for politiembetsmennene og politiassistentene. I 1907 var til sammen 78 menn i disse yrkene: 38 politimestere, tre politiinspektører, to politiadjutanter, 23 politifullmektiger og 12 politiassistenter.

De sistnevnte var ikke embetsutnevnte, men utførte fullt ut et tilsvarende arbeid som politifullmektigene. Selv om lønnssaken var den drivende faktor i etableringen av foreningen, ble likevel foreningens formålsparagraf rundt formulert: «Foreningens Formaal er at vareta Etatens Interesser».

Allerede det første året startet PEL med å utgi fagbladet Nyt Maanedsskrift. Det kom ut hver måned fram til januar 1921. Etter en reorganisering av foreningen ble det nye Medlemsblad for Politiembetsmennenes Landsforening utgitt regelmessig fra 1926. Det skiftet senere navnet til Politiembetsmennenenes Blad. Da Politiembetsmennenes landsforening ble tilsluttet Juristforbundet i 2008, ble bladet nedlagt. Informasjonsbehovet for medlemmene ble fra da av i stedet ivaretatt gjennom Juristforbundets medlemsblad Juristen.

Ved kongelig resolusjon av 15. september 1933 ble PEL anerkjent som en forhandlingsberettiget organisasjon i henhold til lov av 6. juli 1933 om forhandlingsrett for statstjenestemenn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg