Polen, religion

Den katolske kirke står sterkere i Polen enn i noe annet østeuropeisk land. Bildet viser et krusifiks mellom åkrene på landsbygda, pyntet med flagg og blomster. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

I Polen tilhører 85,0 prosent av befolkningen den katolske kirke, 1,3 prosent er ortodokse kristne, mens 0,4 prosent er protestanter (2020). Den jødiske befolkningen talte 3,5 millioner før andre verdenskrig, men bare en tiendedel overlevde holocaust. Av disse har de fleste senere utvandret, og i dag er det bare cirka 10 000 jøder i Polen.

Etter andre verdenskrig var forholdet mellom kirke og stat svært spent under kommunistregimet, men kirken lyktes å bevare sin selvstendighet. Under kampen for demokrati i 1980-årene spilte kirken en sentral rolle. Valget av den polske kardinalen Karol Wojtyła til pave i 1978 (Johannes Paul 2) og hans ni besøk som pave til hjemlandet i perioden fra 1979 til 2002 bidro til å styrke kirken ytterligere.

Etter det kommunistiske regimets fall i 1989 har spørsmålet om konfesjonell undervisning i skolene og abortspørsmålet ført kirken inn i konfliktsituasjoner. Tilknytningen til den katolske kirke har likevel vært sterk i Polen. Denne tilknytningen er blitt ytterligere styrket etter at det nasjonalkonservative partiet – Partiet for lov og rettferdighet (PiS) – overtok regjeringsmakten i 2015.

Millioner deltar i årlige pilegrimsferder, spesielt til den «svarte madonna» i Częstochowa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg