Plura

Plura, bielv til Ranelva i Rana kommune, Nordland, kommer fra Litlumvatnet (Lill–Uman; 629 moh.) på grensen mot Sverige. Plura renner først i nordlig retning og danner Kallvatnet, senere i nordvestlig og vestlig retning gjennom Plurdalen og faller i Ranelva mellom Røsvoll og Mo i Rana, ca. 10 km ovenfor Ranelvas utløp i Ranfjorden. Lengde rundt 35 km, nedbørfelt 437 km2. Plura har i et par km lengde nedenfor Kallvatnet et underjordisk løp i kalkfjell.

Øvre del er overført ved tunnel fra Kallvatnet (564–521 moh.) til Tverrvatn (501–499 moh.) og derfra med pumpe opp til Storakersvatnet (523–480 moh.) som har utløp gjennom Akerselva til Litlakersvatnet (404 moh.) hvorfra Dalselva fører til Ranfjorden noe sør for Mo i Rana. Storakersvatnet er inntaksmagasin (1276 mill. m3) til Rana kraftstasjon (500 MW i maskininstallasjon og 2184 GWh i midlere årsproduksjon).

Eldre navneformer tyder på at elvas opprinnelige navn er prula, som kan ha sammenheng med prule, 'koke'; elva er stri med mange fosser.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg