Store deler av høylandet er steinflyer og sandflyer med åpen og sparsom plantevekst. I lavlandet er plantedekket rikere og tettere, og gress og starr danner gode beiter for sauer, hester og storfe.

Skogen er for lang tid siden ødelagt, brukt til ved eller trekull. Rester av bjørkeskog med inntil ti meter høye trær finnes i Þrastarlundur og Markarfljót i sør, og enkelte steder i nord, størst er Hallormstaðarskogur i Lagarfljót. Av andre trær og busker er rogn, einer, dvergbjørk og et par vierarter vanlige. Det drives intens skogplanting (cirka 1,5 millioner planter årlig) på områder som er fredet og inngjerdet for å hindre sauebeiting.

Floraen slutter seg helt til den nordeuropeiske. Av de 575 frøplantene er det bare noen få som er utpreget amerikanske. For øvrig finnes det bare 18 arter som ikke også vokser i Norge, når man ser bort fra de mange endemiske artene i slektene sveve og løvetann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg